Barselona Ulaşım Rehberi – Havaalanı/Transferler

 
 
 
 

Barcelona El Prat Airport – BCN

( Barselona Havaalanı ) – Bilgiler 2020 için günceldir!

 

Adres : El Prat de Llobregat, 08820 – Barselona, İspanya –  web  – Telephone: (+34) 91 321 10 00 ;  E-mail : bcninformacion@aena.es ( saat 08.30 – 20.30)

 

Airport harita

el_prat_airportbarcaphmap1
 

+ Havaalanı Turist Ofis Center – Tel: Term.1: +34 93 378 8175  ; Term.2: +34 93 378 8149 ; Fax: +34 93 478 4736 ;

  • Kayıp bagaj : +34 932 596 440 (saat 08.00-22.00)
    Terminal T1 :  1. Kat, Bagaj teslim salonunda ( claim hall)
    Terminal T2 A :  0. Kat, Bagaj teslim salonunda ( claim hall)
    Terminal T2 B :  2. Kat, Bagaj teslim salonunda ( claim hall)

 

Terminaller & Kayıp Bagaj


 

Barselona Havalimanı olan El Prat Havaalanı, Barselona’nın merkezinde yaklaşık 14 km. mesafede, kentin güneyinde bulunmaktadır. Yıllık 35 milyon yolcu trafiği ile kent’ e en yakın havaalanıdır. Alan Katalonya’nın en büyük, İspanya’ nın Madrid havaalanından sonraki ikinci büyük limanıdır. Havaalanı en çok yurtiçi (İspanya), Avrupa ve Kuzey Afrika’ ya hizmet vermektedir. Ryan Air gibi Low-cost firmalar Barcelona’ dan 80 Km. uzakta olan 2. konumdaki Girona havaalanını kullanır.

İstanbul’dan Barselona’ya direkt uçuş yaklaşık 3 saat 50 dakika sürmektedir. Türk Hava Yolları ve Pegasus ile İstanbul’dan Barselona’ya günde birden fazla uçuş yapılmaktadır. Diğer havayollarının da bağlantılı seferleri mevcuttur.

 

✈ Havaalanı araç park yeri bilgilerine  ➤  buradan ulaşın.

 

Barselona El Prat Havaalanı T1 ve T2 ( T2A, T2B, T2C ) olmak üzere iki ana terminal’ den oluşur. İki terminal arası yaklaşık 4 km. kadar olup, ücretsiz terminaller arası transfer imkanı vardır.

Terminal 1 : Iberia, Air Europa, Singapore Airlines, Qatar, Pakistan Int., Emirates, Delta Air Lines, US Airways, American Airlines, Air Canada, Avianca, Aerolineas Argentinas, Alitalia, CSA, SAS, TAP, Lufthansa, Austrian, KLM, British Airways, LOT, Tarom ve daha birçok uluslararası havayolu şirketinin uçuşları bu terminalde gerçekleştirilmektedir. THY Terminal 1 ‘ i kullanır.

Terminal 2 : Kendi içerisinde A, B ve C bölümlerine ayrılmaktadır ve bu kısımlar birbirine yürüme mesafesindedir. 3 bölümden oluşan Terminal 2, EasyJet’i ve ekonomik fiyatlı uçuşlara hizmet eder. T2 A charter uçuşları için kullanılmaktadır. T2 B ; Ryan Air, WizzAir.. daha küçük çaplı uçaklar ve fiyat olarak daha uygun uçuşlara sahip havayolları tarafından kullanılmaktadır. Pegasus havayolları Terminal 2 B’ yi kullanmaktadır.. T2 C ise terminalin en küçük kısmıdır ve EasyJet uçuşlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Bunları Yeni terminal ve de Eski terminal olarak da sınıflandırabiliriz. Terminal 1, Barselona’nın yeni terminali olup 2009 yılında devreye girmiştir. Yüz’ ün üzerinde kapı (gate), yıllık 55 milyon yolcu kapasitesiyle uçuşların % 70′ inin gerçekleştiği terminaldir. A (Barselona-Madrid), B ve C terminal alanları Schengen uçuşlarına, D ve E bölümleri  de Schengen dışı uçuşlara aittir.

Terminal Konumları

 

Havaalanı ve Şehir merkezi ulaşımı

 

✈  El Prat – Terminal Haritaları  ➤  Buradan 

 

Terminal 2 (A) dış hatlar geliş ve yabancı havayollarının kalkışı için, Terminal 2 (B ve C) ; İspanyol havayollarının (İberia) kalkışı ve AB ülkelerinin gelişi için kullanılmaktadır.

** Barselona El Prat havaalanında her iki terminal arasında Ring Servisi (Airport Shuttle Bus)  mevcuttur. T1 ve T2 arası mesafe yaklaşık 4 km. kadardır. T2-B terminal çıkışında  (köprü altında) bu otobüsün durağı bulunmaktadır. Buradan T1  transferini yapabilirsiniz..

Ring otobüsü yeşil rengi ile diğerlerinden kolayca ayırt edilir.

barcelona-airport-shuttle-bus
(* Airport Shuttle Bus) 

Not : T2′ ye eğer R2 – nord treni ile ulaştı iseniz bu otobüsü, tren istasyon çıkışı platform kenarında bulacaksınız.

T1 için otobüs durağı, terminalin dışında yer alır.

Ring hizmeti ücretsizdir. İki terminal arasındaki mesafe otobüs ile yaklaşık 6 dakika’ da alınır. Gün boyu, her 15-20 dakikada bir servis bulunur. Yaklaşık 30 dakikalık bir süre içerisinde iki terminal arasında geçişinizi tamamlamış olursunuz. Ring servisi kullanım için ” biniş kart ibrazı” gerekebilir!..

 

Bir uyarı notu : Barselona’ya gelip de başka şehirlere uygun fiyata gitmek isterseniz elinizin altında bir çok alternatif mevcut olacaktır.Bu konuda özellikle Ryan Air geniş uçuş seçenekleri ve çok ekonomik fiyatları ile ilginç alternatifler sunar.

 
 

El Prat Havaalanından,  Şehir Merkezine Transport – 2020 (Ulaşım) :

el-prat_transportation_public_to_centrum_map

Kentte 3 havalimanının en büyüğü ve yoğunu konumundaki bu havaalanından gerek T1, gerek ise T2 terminallerden şehir merkezine ulaşım imkanları seçeneklidir. Geliş saatinize, bagaj durumunuza vede tercihinize bağlı olarak bir seçeneği siz belirleyin. Havaalanı toplu taşımada Zone 4 ‘ te yer alır!.

 

✈  1). Tren/Suburban ile ulaşım :

Taşıma, FGC– Renfe (Rodalies)(Rbanliyö trenleri ile yapılmaktadır. (Sistem : İspanyolca’ da “cercanias” ve Katalanca’ da “rodaliler” olarak adlandırılır) Bu “suburban” sistemi “Rodalies de Catalunya” işletmesi olarak da bilinmektedir. İspanya’ nın TCDD misali yani…Ucuz oluşu yanında; geç aralıklar ile kalkış, uzun süren yolculuk bu sistemin handikapı olabilir.

fgcrenfelogo-1 (yada)  fgcrenfelogo-2  şeklindedir.

El Prat havaalanından bu tren ulaşımını Terminal 2 (A-B) üzerinden yapabilirsiniz (T1′ de tren seçeneği YOK!). Alanın 2 numaralı terminalindeki B binasında bulunan “Aeropuerto” isimli duraktan aşağı yukarı her 30 dakikada bir RENFE trenleri kalkıyor (R2 Nord hattı- haritalarda açık yeşil renkli hattır!). Ortalama 25 dakika süren yolculuk sonucunda El Prat Havaalanı şehir merkezi ulaşım sağlanırken, trenin kalktığı istasyona 4 kilometre ötedeki Terminal 1’ den de bu alana gelebilirsiniz. Güzergahında ; önce kentin en büyük istasyonu Estacio Sants’ a, ardından Passeig de Gracia’ ya uğranılıyor. Yolculuğu EL Clut’ ta tamamlayan havalimanı treni günlük : saat 06.10 – 23.40 arası çalışmakta, tek yön bilet ücreti ise tam 4.60 €’ dur  (Zone 4 – 2020 fiatı)..  Tren için ; T2 gelen yolcu salonundan çıktığınızda tren sembollerini izlemeniz yeterli olacaktır. Tren sefer saatleri (buradan).

RENFE bilgi hattı : +34 91 232 0320 (International)

 

FGC- R2 nord treni (RENFE Tren hat ve Duraklar Haritası) ; Tren güzergahındaki Barcelona-Sants (Estacio), Passeing de Gracia ve El Clot (Arago) duraklarında duracaktır. Hat üzerindeki istasyonlarda, kendi arasında yada metro sistemi ile bağlantı noktaları oluştururlar. Son istasyon, Maçanet – Massanes‘ dir. Burası Barselona’nın yaklaşık 70 km. kuzey doğusunda yer alan Girona kentine ait bir alandır, havaalanı dahil 22 istasyonlu bu hat yaklaşık 100 dk. yol sürelidir.

 ♦ Passeing de Gracia durağı, Metro L2, L3 ve L4  hat bağlantıları ile kentin kalbi sayılan Plaça de Catalunya (Katalunya meydanı) & La Rambla bulvarı ve Gotik bölgeye yakın konumdadır. 10 dk yürüme mesafesi ile Madrid şehir merkezindesiniz. Tren ile alandan yaklaşık 26 dk. da buradasınız.

 ♦ Barcelona Sants ;  metro  L5 ve L3 hat bağlantıları ile Plaça Espanya’ya ve Montjuic’e yakın konumdadır.Tren ile alandan yaklaşık 19 dk. buradasınız.

♦ El Clot-Aragó : Metro L1 ve L2 hat bağlantıları ile Poblenou, Clot ve Eixample bölgesinin kuzey yakasına yakın konumdadır.Tren ile alandan yaklaşık 32 dk. buradasınız.

 

Trenlerde indirimli toplu taşıma kartı olan 10 binişlik / T-10 geçer ve bu kartı zone. 1 olarak 10.25 €’ ya tren istasyonundaki makinalardan, alan tobacco shops, Renfe tren istasyonu ve metro duraklarından satın alabilirsiniz. Günlük kartlar ve Barcelona Card’ta bu trenlerde geçerlidir!.

+ R2 Nord – için detay – duraklar – durak bağlantı noktaları ➤  Buradan  :

+ Renfe-Rodalies (R) hat ve durakları için  ➤  bakınız.

Terminal 2’ den şehir merkezine ulaşım daha kolaydır. Tren haricinde ; Taksi, Aerobus gibi olanakları da vardır.

 
 

  2). Otobüs ulaşımı :

aerobus-placa-catalunya

Terminal 1 ve 2′ den 15 dakikada bir kalkan Aerobüs servis otobüsü ile de Barselona şehir merkezi olan “Placa de Catalanya” ya ulaşabilirsiniz.

Ulaşım seçenekleri arasında en tercih edilen araçlar, Aerobus’ ın A1 ve A2 numaralı otobüsleridir. A1 Terminal 1’ den, diğeri  Terminal 2’ den yolcu alır.

Yaklaşık 35 dakikada Plaça Catalunya‘ya ulaşan Aerobus otobüsleri yolculukları sırasında Plaça Espanya, Gran ViaUrgell ve Plaça Universitat duraklarına uğruyor.  Aerobus Otobüslerinde WiFi mevcuttur.

 

A1 (Ter.1)  her 5 -10 dakikada bir, A2 (Ter.2)  20 dakikada bir sefer yapmaktadır. A1 saat 07.30-22.20 arasında her 5 dakikada bir kent merkezine haraket eder. Genelde otobüs seferleri 05:30 – 01:00 saatleri arasında tüm gün düzenlenmektedir. Online alınan biletler 1 yıl geçerli olup, dönüş biletini en fazla 15 gün sonrasına kadar kullanabilirsiniz (Online Aerobus bilet alımı)..Tam bilet tek yön : 5.90 € dur. 15 gün geçerli çift yön bilet ise 10.20 €’ dur. Aero Bus’ larda 4 yaş altı free olmak üzere başka herhangi bir indirim ( çocuk vs.) yoktur!. İspanyolca harici 3 dil destekli bilet makinalarının bir bölümünde son yıllarda bazı sorunlar yaşanabildiğinden, bileti otobüslerden almanız uyarıları artmıştır!.

Biletinizi kredi kartınız ile  online alabileceğiniz gibi ; makinalardan ve otobüs ofis görevlilerinden de (max. 20 € nakit kabulü ile) alabilirsiniz.

Yılın 365 günü hizmet veren Aerobus Terminal 1 için ilk seferini her sabah saat 05.35 de yapar. Terminal 2 için ise ilk sefer sabah saat 06.00 da yapılır. Son sefer gece 01.00’ dedir. ..

Barcelona Card – Transfer- Günlük kart – Entegre seyahat biletleri olan ➤ (T10, T-Mes, T-50/30, T-Trimestre T-Jove, T-Familiar, T-12, T-Dia vs. ile  TMB bilet & seyahat  kartları) burada geçmez.. Bu kartlar BNB – Renfe R2 nord- tren gibi hatlar ile  L9 sud metro gibi metro sistemlerinde & TMB’ de geçerlidir! ..

 

Havalimanından kalkan otobüs için dört ana durak vardır : Plaça d’Espanya, Gran Via – Urgell, Plaça Universitat, Plaça Catalunya.

Şehir merkezinden havalimanı yönüne hareket ile ulaşılacak duraklar : Plaça Catalunya, Sepulveda – Urgell, Plaça Espanya ve havalimanı’dır.

aerobusa1travel

aerobusa2travel

Aerobus otobüs seferleri gece saat 01.00 ’ da sonlanmakta. Bu saatten sonra gece otobüslerini (Nightbus – NitBus) kullanabilirsiniz. * N17 hattı 1. terminale, * N16 hattı 2. terminale, saat 22:00 – 05:00 arasında, her 20 dakikada bir sefer düzenlemektedir ve yol yaklaşık 1 saat sürer (Terminal.1 – 2 ve Plz. Catalunya arasında)(otobüsten de alınan tek yön bilet 2.40 € iken, T-Casual denen otobüs ve metroda geçen on binişlik bileti, otobüsten alamazssınız! – ücret: 11.35 €).

N16-17 için ; Güzergah ve Haraket saatleri “* hat link” lerinde mevcuttur!

**  Aerobus –  Merak edilenler  ➤  sorular

 

** Tren ve belediye otobüsünün çalışmadığı gece saatlerinde her iki terminal ile Katalunya Meydanı “Plaça Catalunya” arasında gece (Nitbus) otobüsleri, 20-25 dakikada bir  sürekli sefer yapar ve T-10 kartı bunlarda geçerlidir. Yol ortalama 1 saat sürer. N17 (Terminal. 1) yada N16 (Terminal. 2A, T2B, T2C)

 
AMB-Barcelona, Bus/Otobüs tarifesi / Tekli – Single – Bilet- 2020


 

N17 → Barcelona airport – Plaza Catalunya seferleri saat 22:05 – 05:05 // Plaza Catalunya – Barcelona airport seferleri saat 23:00 – 05:00 arasıdır.

 
Ayrıca havaalanı transferinde ;

✔  Bus 46 nolu belediye (TMB) otobüsü her iki terminal ile Plaça Espanya (İspanya Meydanı) arasında yolcu taşırlar. Plaça de Espanya şehrin en merkezi noktası değildir. Buradan şehrin merkezi olan Plaça Catalunya’ya gitmek için Plaça Espanya’dan metroya aktarma yapabilirsiniz. Belediye otobüsünde kullandığınız T-10 kartınız ile ile 1 saat 15 dakika içinde metroya ücretsiz aktarma yapabilirsiniz. Bus 46 yaklaşık 40 dk. periotla kalkar (saat 04.50-23.50), yol uzundur-durak boldur ama ücreti Aerobus’ tan ucuzdur. Single Journey-tekli bilet : € 2.40 ; T-Casual (on binişlik)(otobüs içi satışı yoktur) : € 11.35 – Bu bilet aerobus’ta geçmez!.Ortalama varış süresi 45 dk. dır.

 
Otobüs güzergahı :

✵ Airport T1 ➼ T2B ➼ T2C ➼ Autovia Castelldefels ➼ Avenida Granvia ➼ Hospital Oncologíc ➼ Ciencies ➼ Centre Commercial – Gran Via 2 ➼ Centra del Prat ➼ Granvia ➼ Plaça España ➼ Avenida Paral.lel

✵ Plaça España ➼ Gran Via ➼ Plaza Ildefons Cerdá ➼ Avenida Granvia ➼ Hospital Bellvitge ➼ Autovia Castelldefels ➼ Terminal T2B ➼ Airport T1
 
Aşağıdaki otobüsler de gündüz otobüsleridir!

+ Bus L77 – Terminal 1 den (güzergah – buradan )(kalkış-saatler)

+ Bus L99 – Terminal 1 den (güzergah –  buradan)(kalkış-saatler)

+ Bus PR1 – Terminal 1-2 den (güzergah – buradan)(kalkış-saatler)
 
 

3). Metro ulaşımı – Underground / Subway :

bymetrobarca

l9-metr-el-prat-estacio

l9metro_barca_routeamp1

Yalnızca Terminal 1′ den hareketle kalkan, 2016 başında açılan 15 duraklı L9 – Sud Metro hattı ile ; Şehir merkezine çok yakın olmasa da “Zona Universitària” son durağına kadar ulaşım mümkündür (buradan L3 metro hat bağlantısı yapabilirsiniz, ayrıca ara duraklardan da ; L1-5-8-10 metro transferleri olacaktır ! – mesela ; El Prat Estació durağı ile ➔ metro L1 hattına yada Collblanc durağı ile ➔ metro L5 hattına aktarma seçeneğiniz var)..

 

L 9 Metro hattı, 15 duraklıdır (Airport T1, Airport T2, Mas Blau, Parc Nou, Cèntric, El Prat Estació, Les Moreres, Mercabarna, Parc Logístic, Fira, Europa-Fira, Can Tries-Gornal, Torrassa, Collblanc, Zona Universitaria)

 

Barselona’ da metrolar ➔ Pazartesi – perşembe ; saat 05.00 – geceyarısı, Cuma ; 05.00 – 02.00, hafta sonu & tatil günleri vede 01/01, 24/6, 15/8, 24/9 günlerinde non stop çalışır. Yaklaşık kalkış periodu 5-7 dk. dır.

Standart tek seferli metro biletleri ve T-casual (T-10) On binişlik seyahat kartı havaalanı metrolarında KULLANILAMAZ. Havaalanı şehir merkezi ulaşımında metro için, tek yön tam bilet (4.5 €) almak zorundasınız. Yada alternatif olarak ;  Hola Barcelona Travel Card  Seyahat kartını alın. Barselona metrosu, Tramvayı, Banliyö treni, Montjuï füniküleri, TMB otobüslerinde sınırsız geçerli olan tam kart ; 2-3-4-5 günlük (16.30-23.70-30.80-38 € bedel ile)(Online alımlar ek idirimlidir!) olarak kullanılabilir.

T50 / 30 kart, aylık bilet, üç aylık bilet, pembe kart veya T-4 sahibi olan gezginlerin bu ek ücreti ödemeleri gerekmeyecektir.Biletler Metro bilet makinelerinde ve TMB’nin müşteri bilgi noktalarında satılmaktadır.

Ucuz olmakla beraber, şehir merkezine aerobus’a göre hızlı bir ulaşımı sağlayamaz. Günlük kartlar, Barcelona Card geçer …

 

 

4). Taksi Ulaşımı :

Her iki terminalden Taksi ile şehir merkezi yaklaşık 25-35 € olup trafik yoksa merkeze 20-30 dakikada ulaşabilirsiniz. Terminal çıkışında taksi bulabilirsiniz (araçlar siyah / sarı renkli).  Şehir merkezi ile T1 Terminali arası 30-35 €, T2 Terminali arası yaklaşık 25 € yazar.Saat 20.00 sonrası ve hafta sonları tarife zamlıdır.

  •  Tarifelere ; Buradan bakın
  • Güzergah -yaklaşık yol tutar hesabını ; buradan yapın
  • Havaalanınına giriş/çıkış : + 3.20 €
  • Barselona Havaalanı Taksi : ☏  932 20 06 84
    Taksi Hizmetleri Barcelona: ☏ 602 10 42 19

    Bilgi ve Şikayet : ☏ 932235151
    Kayıp Eşya : ☏ 902101054

Her iki terminalin de çıkışında taksi bulmak sorun olmaz.Genel taxi bilgisi (buradan)  Yada ▶  My taxi

 
 

5). Özel araç ile ;

bağlantılı olarak ;  C 31 ve C 32 karayolu ile  → Şehir merkezli “Gran Via”, “Avinguda Diagonal”, “Ronda the Dalt – kentin kuzey kenarı ” yada “Ronda del Litoral – kentin güneyi sahil kenarı” bölgelerine kadar ulaşımınız mümkün olacaktır.

Barselonada ayrıca şehir merkezine 1 saatlik uzaklıkta 2 küçük Havaalanı daha vardır..

Girona/Costa Brava airport ve Reus airport..

Bunlarıda isim olarak hatırlamış olalım….

 
 

** sonraki sayfamızda “Şehir içi toplu taşıma” ve Araçlar – Ücret & Tarifeler, Ulaşım Kartları..

 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

Barselona – Ana Sayfa

 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir