Barselona Festivaller, Eğlence-Plajlar

 
 
 

FESTİVAL VE EĞLENCELER

 
 

Barselona – Özel Günler / Tatil Günleri:

 

01 Ocak Yeni Yıl Günü

06 Ocak 12. Gün Bayramı (Diğer ismi ile 3 Kral Bayramı. 3 Kral’ın gelişi bir gün önce, 05 Ocak akşamı kortejlerle kutlanır)

03 Nisan Kutsal Cuma/Paskalya Cuması (Good Friday); İsanın çarmıha gerilişi ve Golgotha Dağı’na getirilişinin anıldığı gün.

06 Nisan Paskalya Pazartesisi (Easter Monday). Paskalya pazarından sonraki tatil günü.

01 Mayıs İşçi Bayramı.

01 Haziran Yerel tatil

24 Haziran Aziz John Günü, Yılın en uzun günüdür. Plaj partileriyle, akşam denize girerek, havai fişekler ve şenlik ateşleri ile kutlanır.

15 Ağustos Hz Meryemin cennete yükselişi (Assumption Day)

11 Eylül Katalan Milli Günü

24 Eylül La Merce Festivali, Barcelona’nın, tüm şehirler bayram havasında geçen en büyük en katılımlı ve en renkli bayramı

12 Ekim Kristof Kolomb Günü

06 Aralık Anayasa Günü

08 Aralık Hz Meryem’in Masumiyeti Günü, bugünden itibaren şehir Noel havasına girmeye başlar

25 Aralık Noel Günü, Hz İsa’nın Doğumu

26 Aralık Noel Ertesi Günü (Boxing Day) / Aziz Stefan Günü

31 Aralık Yılbaşı

 
festa-major-de-graciaph
 

Kent hemen hemen yıl boyu etkinlikler ile kutlanan ünlü festivallere  ev sahipliği yapar..Festivaller hem ilginç hemde milyonların katılımı ile büyüktür. Aylara göre yapılan etkinlikler kısaca aşağıda yer almakta..2020 eğlence takvimi (tıklayın)..

  • Ocak ayı : 3 Kings’ Parade Cavalcada de Reis – 3 Kralın Geçit töreni : Efsana 3 kral, Melchior, Gaspar ve Baltasar  kente iner ve hediye dağıtırlar..Tarih ; Ocak ayının 5′ idir.. detay..  Sant Antoni – Tres Tombs de Barcelona : 17 ocak günü kutlanan aziz St. Antoni’nin bereket sunduğu gün..detay
  • Şubat ayı : Rua del Carnaval de Sants – Santa Eulalia : Şubat ayı kentte geleneksel kış ayı kutlamalarını kapsar..En önemlisi kalabalık ortamı ile ilk hafta sonu ile başlayan Santa Eulalia’dır..

 

Yine bu tarihlerde kentte ; Carnaval in Gràcia – Rua a la Vila de Gràcia // Carnaval in El Born –Cercavila del Rei Carnestoltes en Carnavalsduel ‘La Taronjada’ // Carnaval in El Raval – ‘Ravalstoltada’ Rua de Carnestoltes kutlanmakta..Şubat ayına özel – Sitges Karnavalı  ; Her yıl Paskalya’dan 40 gün önceki  ilk çarşamba gününde sonlanan ve bir hafta süresince birçok geçit, dans ve kostüm gösterilerine sahne olan festival Avrupa’dan binlerce kişinin (özellikle gaylerin) akınına uğruyor.Barselona’dan 35 km uzaklıkta bulunan ve bir sahil kasabası olan Sitges, festivalle birlikte şehre akın eden yaklaşık 300.000 kişi ile tam bir karnaval şehrine dönüşüyor (bilgi).

  • Mart ayı : 3 mart Sant Medir Saint Medir (Gracia’daki) şenliği, at arabaları ve kortej ileyapılan bir gösteri..
  • Nisan ayı : FCB chocolate shoe ( çikolata ayakkabı ),  Dia de la Terra, Diada de Sant Jordi – Dia del Llibre, Semana Medieval de Sant Jordi ..gibi şenlikler ile geçer..Barcelona şehrinin kurucusu ve öncüsü lider Sant Jordi için her yıl geleneksel olarak düzenlenen çiçek günü. Her yıl 23 Nisan’ da anılır.
  • Mayıs ayı : Nisan son günleri- mayıs ayı başlarında kutlanan Katalunya Endülüslerinin yemek, flamenko vs. rennkli gösteri şenliği olan “Feria de Abril” festivali.. yine ; Dia dels Museus ( International Museum Day), Corpus Christi Celebrations  şenlikleri..
  • Haziran : Festa de la Musica ( Müzik Günü kutlaması ),  L’Ou Com Balla (katolik jutlama günü), 23 haziran – Revetlla de Sant Joan / Sant Joan Fiesta Barcelona (yılın en uzun gece kutlaması)..Tüm gece şehir capcanlıdır. Havai fişekler geceyi aydınlatacak kadar çok. Müzik, dans, eğlence ve parti. Barselona şehir plajı ve yakındaki yerlerde bu heyecan sabaha kadar sürer. Ertesi gün tabiki tatildir.Yazın gelişini kutlayan katalanların festivalidir. Şenlik ateşi yakıldığı gibi binlerce havai fişek bu geceyi rengarenk yapar.Festival Sonar : sinema adına her türlü görsel şöleni barındıran bu festival, canlı müzik performanslarıyla her yıl Haziran ayının 2. haftası düzenlenir.
  • Temmuz : 10 temmuz – Sant Cristòfol (geleneksel dans şenliği), 16 temmuz – Mare de deu del Carme (deniz alayı), 25 temmuz – Festival de Sant Jaume, 26 temmuz – Festival de Blanes (cinsel yolla bulaşan hastalıklara ithafen) ..
  • Ağustos : İspanya için bu ay tatil ayıdır.. Yerli halk kendi dinlenir- eğlenir.. Dükkanlar vs. çoğu kapalı yada yarım gün işle çalışır.Halkın kenti terkedip sahile gittiği dönemdir..Plajlar ve oteller çok doludur!. 15 ağustos ki tüm İspanyada bu gün tatildir,günün adı da; Mare de deu d’Agost.. 15-21 ağustos :  Festa major de Gràcia (web bilgi )..Gracia Barselona’nın en renkli mahallelerinden birisidir. Ağustos ayında Gracia bir hafta boyunca tüm şehri kendine toplar. Her sokak yıl boyu hazırlanan dekorasyonlarla süslüdür. Tabiki amaç en iyisi olmak.Kutlama günleri yıla göre değişebilir!.Sokakların rengarenk panayır alanına dönüştüğü bu festival aslında canlı müzik haftası festivalidir. 15 Ağustos’ ta başlayıp 1 hafta boyunca süren festival Barcelona sokaklarını her yıl renklendirmeye devam ediyor..
  • Eylül : 11 eylül –  The Catalan public Holiday (Katalan günü – resmi tatil), 24 eylül –  Festes de La Mercè , 23 eylül – Festa de Santa Tecla ( insan kalesi),   29 eylül – Festa Major de la Barceloneta ..

 

♦La Merce Festivali (Azize Meryem Festivali): Her yıl Eylül ayının sonuna gelen Barselona’nın en büyük sokak festivalidir. İlk defa 1902 yılında yapılan bu festival tabiri yerindeyse şehirle bütünleşip, Barselona’nın simgelerinden biri olmuştur.Beş gün süren La Merce Festivaline katılmak için dünyanın bir çok yerinden turist Barselona’ya akın eder. Bu nedenle Barselona’da eylül sonunda otel bulmak çok zor olur. Festival boyunca gece gündüz bir çok aktivite, konser, gösteri seyredebilirsiniz.Katalanların meşhur İnsan Kuleleri bu gösterilerden sadece biridir.Bunların yanında Correfoc gecenin ilerleyen saatlerinde yapılan görülmeye değer başka bir gösteridir. Festivalin adı, Azize Meryem’in 1218 yılında bir din adamına görünerek o zamanlar İber yarımadasında güçlü olan müslümanların elinde esir kalmış hıristiyanları kurtarmak için bir mezhep kurmasını söylemesinden geliyor.
24 Eylül tarihi Katalanların ulusal günlerinden birisi olarak kabul edilse de şenlikler bu tarihten bir-iki gün önce başlamaktadır.

 

  • Ekim :  7 ekim – Festes del Roser günü
  • Kasım : 1 kasım –  Tot Sants günü ( dünyanın en eski festivali..İnsanlar yakınları ve ölüleri için çiçekler ile ölüleri için dua edip, mezar ziyareti yaparlar ).
  • Aralık : 8 aralık – La Fira de Santa Llucia günü ( Noel fuara alanı, dekoratif amaçlı, yıl başı kutlamaları öncesi yapılan aktiviteler..23 aralığa kadar fuar alanı açıktır..18 aralık : Annual Festival of Cadaqués – Noel pazar alanı..25 aralık –  Noel -Christmas , 31 aralık – Yıl başı..

 
 

PLAJLAR

Barselona plajları kuzey ve güney olarak ikiye ayrılır. Kuzeydeki plajların daha elit bir kesim tarafından tercih edildiği düşünülmektedir. Fakat güneydeki plajlar doğal güzellikler açısından daha zengindir.

Nova Icaria: Olimpik Marina’ya yakın olan bu Barselona plajı altın kumları ile ünlüdür. Genellikle kalabalık olan Nova Icaria’da bar ve restoranlar da mevcuttur. 400 metre uzunluğundaki bu plajda deniz ortalama 63 metre derinliğindedir. Otobüs: 6, 36, 41, 92, 141. Metro: L 4 – Ciutadella y Bogatell. Tramvay: T4 – Ciutadella-Vila Olímpica. Bisiklet ile ulaşım mümkündür.

Bogatell: Nova Icaria’nın iki katı uzunluğundaki bu plaj bisiklet sürmek, yürüyüş ve koşu için de uygundur. Plajda hiç bar yoktur fakat restoran seçenekleri vardır. 640 metre uzunluğunda bir plaja sahip olan Bogatell’de deniz derinliği ortalama 39 metredir. Otobüs: 6, 36, 41, 92, 141. Metro: L 4 – Poblenou and Llacuna. Bisiklet ulaşımı vardır.

Mar Bella: Bogatell yakında bulunmaktadır. Rüzgar sörfü için uygun olan bir Barselona plajıdır. Plajda birçok bar ve restoran vardır. 500 metre uzunluğundaki bu plajın ortalama deniz seviyesi 42 metredir. Otobüs: 36, 71, 141. Metro: L 4 – Selva de Mar. Tramvay: T4 – Selva de Mar. Bisiklet ulaşımı mümkündür.

Barceloneta: Olimpik Liman yakınında bulunan Barceloneta plajı 1100 metre uzunluğundadır. Plajda bar ve restoran seçenekleri vardır. Denizin ortalama derinliği 89 metredir. Özellikle yaz döneminde oldukça popüler ve kalabalık olan bir plajdır. Otobüs: 14, 16, 17, 36, 39, 40, 45, 51, 57, 59, 64. Metro: L 4 – Barceloneta and Ciutadella. Tramvay: Ciutadella-Vila Olímpica. Bisiklet ulaşımı yapılabilir.

Sant Sebastia: Barceloneta plajının uzantısı olarak kabul edilen Sant Sebastia 1100 metre uzunluğundadır. Denizin ortalama derinliği 81 metredir. Otobüs: 14, 16, 17, 39, 40, 45, 51, 57, 59, 64, 157. Metro: L4 – Barceloneta

Paseo Maritimo/ Llevant: Olimpik Liman yanında bulunan bu plaj Barceloneta plajından bir su akıntısı ile ayrılır. Çok geniş olan bu plajın uzunluğu 380 metredir. Deniz derinliği ortalama 59 metredir. Otobüs: 7, 36, 41, 141. Metro: L 4 – Selva de Mar. Tramvay: T4 – Selva de Mar and El Maresme. Bisiklet ulaşımı mümkündür.

Ocata: Barselona’nın kuzeyinde bulunmaktadır. Sessiz ve düz bir kumsala sahip olması ile tanınır. Şehir merkezinden tren ile yarım saatte ulaşılabilecek mesafededir.

Caldetes: Şehrin kuzeyinde yer alır. Caldetes pek kalabalık olmayan bir Barselona plajıdır.
St Pol de Mar: St Pol de Mar’e şehir merkezinden trenle 1 saatte ulaşılabilir. Tertemiz denizin arkası ormanlıktır.

Castelldefels: Şehrin güneyinde bulunan bu plaj şehir merkezine sadece 15 dakika mesafededir. 5 kilometrelik kumlu bir sahili vardır. Barselona plajlarından oldukça popüler olanlarından biridir.

Garraf: Castelldefels’e tren ile 5 dakika uzaklıktadır. Oldukça sessiz sakin bir Barselona plajıdır. İstasyondan plaja ulaşım kolaydır ve plajda birçok imkan bulunmaktadır.

Sitges: Barselona şehir merkezine yarım saat mesafede olan bu plaj gay dostu olması ile bilinir. Çoğu zaman rüzgarlı bir plajdır.

 
 
 

Barselona – Ana Sayfa

 
 
 
 
 


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir