Madrid Gezisi- 3

 
 
 

MADRİD’ i GEZİYORUZ

 
 

 
Madrid Gezi Haritaları- 2020 yılı ( hatırlatmalar )

Madrid-Atraksiyon Turist haritası. 1 (+ metro)

madridgezi_maine1

Madrid-Atraksiyon Turist haritası. 2  (+ metro)

madridmapsimageph

Madrid-Atraksiyon Turist haritası. 3  (+ metro)

Madrid-Metro & Turist haritası

Madrid – Metro/Tramvay Ulaşım haritası

Turistik Bölgeleri ile Madrid

madrid_zone_tourist_atraction_maps2

 
 

Bir önceki gezimizde Debod anıtını görmüştük. Şimdi yine Mavi güzergahlı gezimize devem ediyoruz..Güney yönünde ilerleyerek Plaza de Espana üzerinden “Eski Madrid” e, yani şehir merkezine rotayı çeviriyoruz. Bu güzergahımızda klavuz haritamızdaki  11 – 12 – 13 – 14 – 15 – 16  numaralı gezi alanlarımız var.

palacio-real-de-madrid_routemapss

 

İlk durak (kılavuz haritamızdaki ;  12 no. lu alan) 

 

+ Madrid Kraliyet Sarayı (Palacio Real –video) ;

Turistik Bölge : Austrias
Adres : Calle de Bailén , 28013 – Madrid
Ulaşım : Plaza de España (metro L2, L3, L10) ; Bus no. : 3, 148, 39, 25

 

Madrid Kraliyet Sarayı (Palacio Real de Madrid) İspanya Kraliyet Ailesi’nin Madrid’teki resmi rezidansıdır fakat sadece resmi resepsiyonlar ve seremoniler için kullanılır. Saray günümüzde İspanyol Milli Miras Ajansı “Patromonio Nacional” tarafından işletilir (web). Kraliyet ailesi şehrin dışındaki küçük Zarzuela Sarayı‘nda yaşar. Madrid Kraliyet Sarayı konum olarak Plaza de Espanya (İspanya Meydanı) ile Plaza Mayor’a yaklaşık aynı mesafededir (her iki meydandan da yürüyerek 8-10 dakikaya ulaşılabilir).
Madrid Kraliyet Sarayı, 18. yüzyılda Madrid’de yapılan bir saraydır. Sarayın yapıldığı tepede bulunan kraliyet kalesi 18. yüzyılda yanınca onun yerine IV. Felipe tarafından bir sarayın inşa edilmesi emri verilmiştir (Saray önündeki meydan olan Plaza de Oriente‘deki atlı heykel kendisine aittir). Madrid Kraliyet Sarayı mimarisinin yanı sıra eşsiz ve görkemli iç dekorasyonuyla da dikkat çekmektedir. Sarayın iç düzenlemesi III. ve IV. Carlos’un eseridir.
Saray, 1931 yılında XIII. Alfonso’nun tahttan çekilmesine kadar hükümdar ikametgahı olarak kullanılmaktaydı. Sarayın etrafı Sabatini ve Campo del Moro Bahçeleri ile çevrilidir.
135.000 alana sahip olan sarayın 3418 odası vardır. M² genişliği olarak Avrupa’ nın en büyük sarayıdır. İçerisi göz kamaştırıcı bir zenginliği sergiler. Sarayın sadece belli odaları ve bölümleri gezilebilir. Saat ve halı koleksiyonu çok zengindir. Resim sanatına ilgi duyanlar içeride Caravaggio, Velazquez, Goya, Giovanni Battista gibi tanınmış ressamların eserlerini görebilir. Kraliyet Cephanesi (zırhlar, silahlar…), porselenler, gümüş takımlar, değerli mobilyalar ve Stradivarius yaylı çalgıları koleksiyonu gibi çok zengin kraliyet koleksiyonları içeride görebilirsiniz. Sarayın sağ cephesindeki Sabatini bahçeleri ile arkasındaki Compo del Moro Bahçesini ücretsiz gezebilirsiniz.

• Ziyaret Gün ve Saatleri: Nisan – Eylül Pazartesi – Cumartesi 09:00 – 18:00, Pazar ve resmi tatil günleri 09:00 – 15:00, Ekim – Mart; Pzt – Cumartesi 09:30 – 17:00, Pazar ve resmi tatillerde 09:00 – 14:00 arasında ziyarete açıktır. 1. ve 6 Ocak, 1 ve 15 Mayıs, 12 Ekim, 9 Kasım ve 25 Aralık kapalıdır (Güncel bilgi için)..

• Giriş Ücretleri: Giriş ücreti 13 € ’dur (5-16 yaş : 7 €). Çarşamba günleri, 18 mayıs Müzeler günü AB vatandaşı ziyaretçilere giriş ücretsizdir // Madrid Card ile giriş ücretsizdir (Saray için – Güncel ücret bilgisi).

Online bilet için  :   web.1  web.2
 

Sarayın önü ve Oriente meydanında (IV. Felipe atlı heykel) iken bir içecek ve atıştırma amaçlı “Café de Oriente” de mola verebilirsiniz (Plaza de Ote, 2).

Bu meydanın ve cafe’nin yanıbaşında Madrid’in ünlü Opera salonu olan “Teatro Real (Royal Theatre)” yada kısa adı ile El Real’ i göreceksiniz (Adres: Plaza de Isabel II, 28013-Madrid , açılış 1850 – web). Ulaşım : Ópera (metro L2, L5, R), Sol (metro L1, L2, L3) ; Bus no. : 17, 18, 23, 31, 35, 65 (plz.mayor)/Bus : 44, 75, 133, 146, 147, 148 (Plz. Callao).. Çalışma saatleri : Hafta içi saat 09.15 – 20.00, rehberli tur: hergün saat 10.00 – 13.00 arasıdır (8 €’ dan itibaren – bilgi için)(online bilet.1)(online bilet.2). Salon itibariyle, Avrupanın en büyük Opera ve tiyatro salonudur. Opera binasını gerek Kraliyet Sarayına bakan cepheden gerekse Opera Metrosu çıkışından iki taraflı görün!.

 

Kraliyet Sarayı ve çevresinden görüntüler …


 

Sarayın önündeki “Calle de Bailén” caddesinden güney yönü ile ilerliyoruz. Sağımızda saray ile ayni cephede ve yanında bulunan orjinal ismi ile “Catedral de Santa María la Real de la Almudena” olarak adlandırılan Almudena Katedrali’ndeyiz (harita 15).

 
+ Almudena Katedrali – web :

real-de-la-almudena_madridphs-1

• Adres: Calle de Bailén, 10, 28013 – Madrid

Ulaşım: Opera metro istasyonundan buraya ulaşabilirsiniz.

• Ziyaret Gün ve Saatleri: Her gün 09:00 – 20:00 arasında açıktır.

• Giriş Ücretleri: Giriş ücretsizdir (Katedral bünyesindeki müze için tam bilet 6, indirimli bilet 4 € ’dur)
 

“Kent Katedrali” olarak da bilinen Madrid’de bulunan bir katedraldir. Palacio Real’in karşısında bulunan Almudena’nın inşası 1879 – 1993 yılları arasında yapılmıştır. Yapımında birçok mimar görev almıştır ve bazı dönemlerde yapının inşası tamamen durmuştur. İnşasının bu kadar uzun sürmesinin en temel nedeni ekonomiktir.

Katedral planı Papa Leo XIII döneminde yapılmıştır. Bina tamamlanana kadar katedral Jesuit College Church of San Isidro’da bulunmaktaydı. Almudena Katedrali’nin en önemli özelliklerinden biri 1993 yılında Papa Kohn Paul II tarafından vakfedilmesi ve Papa tarafından vakfedilen tek katedral olmasıdır.Neoklasik ve gotik mimari özelliklerinin iç içe kullanıldığı katedralde tavan süslemeleri ve 16. yüzyıldan kalma sunak taşı oldukça görkemlidir.

Katedral bünyesinde bulunan küçük müzede (Museo de la Catedral de la Almudena) katedral hazineleri görülebilir. Yapının kule kısmından şehir manzarası ve loş mahzen de görülmeye değerdir. Almudena Katedrali’nde düzenlenen en güncel olay 2004 yılında taht veliahtı Prens Felipe ile eşinin burada düzenlenen düğün törenidir.

Bölge haritası

lalatinaregionalmaps

 

Katedralden biraz daha güneye yol alınınca bu sefer karşımıza başka bir bazilika çıkacaktır (opera metharita no. 14).

+ Real Basílica de San Francisco el Grande

Adres: CalleSan Buenaventura, 1  28005 – La Latina, Madrid
Ulaşım : La Latina (metro L5), Puerta de Toledo (metro L5); Bus no. : 3, 17, 18, 23, 31, 35, 36, 41, 50, 60, 62, 65, 148, C1, C2

Ziyaret Gün ve Saatleri: Salı – Cumartesi 10:30 – 13:00 & 17:00 – 19:30 arasında ziyarete açıktır.

Giriş Ücretleri: Rehberli turla birlikte giriş ücreti 3 Euro’dur.

 

Real Basilica de San Francisco el Grande, Madrid’de bulunan bir bazilikadır. Bir efsaneye göre manastırın yer aldığı yerde daha önce bir Fransiskan manastırı bulunmaktaydı. 16. yüzyılda Madrid’in başkent olmasının ardından bu manastır da kutsal yerler listesine alınmıştır.

18. yüzyılda Kral III. Carlos’un isteği üzerine bu manastırın yerine kubbeleri ile dikkat çeken bir bazilikanın yapılmasına karar verilmiştir. Francisco Cabezas tarafından inşa edilen bazilikanın inşası kubbelerin büyük olması nedeniyle durdurulmuştur. Sonrasında Sabatini tarafından tamamlanan yapı 19. yüzyılın başında askeri kışla ve ulusal panteon olarak kullanılmıştır.Daire kubbenin çevresine havarilerin beyaz mermerden yapılı büyük boy heykelleri dikilimiştir.Süslemeli yedi şapel merkezden dışarı doğru genişler.Kilisenin resim kolleksiyonunda ; Goya, Ribera, Zurburan’ın eserleri bulunur.

 

Sonraki durak ; Puerta De Toledo ( Toledo kapısı – harita no. 13) olacak..

+ Puerta de Toledo

Adres: GlorietaPuerta de Toledo, 28005 – La Latina, Madrid
Ulaşım: Puerta de Toledo (L5), Cercanías (Embajadores), Bus : 3, 17, 18, 23, 35, 41, 60, 148, C1, C2

Madrid’in güney batısında yer alan şehir kapısının güneyi Toledo’ya, kuzeyi Madrid’e bakıyor. 19 m. yükseklikte, ortası daha büyükçe  3 kemerli granitten yapılmış. Kapının inşasına, 1812 yılında Napolyon Hükümeti zamanında Napolyon’un en büyük kardeşi ve İspanya Kralı olan Joseph Bonaparte zamanında başlanmış. Ancak devrilen hükümet zamanında durdurulan inşaat, VII. Fernando tarafından yeniden başlatılarak 1827 yılında tamamlanmış. 1995 yılında ise yenileme çalışmaları gerçekleştirilmiş.

Toledo kapısından doğu yönünde “Ronda de Toledo” isimli caddeye girip, 300 m kadar yürüyelim..

ronda-del-toledostr-madrid

 

Sol yanda “C. de la Riberade Curtidores” sokak başlangıcı itibari ile kalabalık bir insan seli misali, Madrid’in ünlü El Rostra pazar alanını görürüsünüz. Plaza de Cascorro meydanı ile başlayan bu pazar alanını mutlaka gezin, bir şeyler almanız mümkün!.Pazar günleri saat 09.00 – 15.00 arası kurulmaktadır. Bu pazara “Plaza Mayor” dan  ; Calle de Toledo” cadde yönü ile de ulşamak mümkün olacaktır.

lalatinaregionalmaps

Pazar alanı çok geniş bir alanda ara soka ve ana cadde üzerinde kurulmuştur..En az 2-3 saat ayırın derim..

 
 

+ El Rastro Pazarı , web :

el-rastromadrid_bazaarareaph

map-of-el-rastro-de-madrid

• Adres: Calle de la Ribera de Curtidores (& Plazade Cascorro), 28005 – La Latina, Madrid

Ulaşım: La Latina (metro L5), Embajdores (metro 3) & (cercanias train), Puerta de Toledo (metro L5), Tirso de Molina (metro L1) ; Bus : 17, 18, 23, 26, 35, 41, 60, 148, C1, C2

• Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazar ve resmi tatil günleri 09:00 – 15:00 arasında ziyaret edilebilir.

 

El Rastro, Madrid’de kurulan bir bit pazarıdır. 19. yüzyıldan kalma bu pazar, Calle Embajadores ve Ronna de Toledo arasında kurulur ve ana caddenin yanı sıra ara sokaklara da yayılmaktadır. Alışverişin yanı sıra gezip görülecek yerlerden olan El Rastro’da bulunan antikacı dükkanlarında uygun fiyata değerli eşyalar bulmanız mümkündür.Tarihi Ortaçağa dayanmaktadır.
Bitpazarında ikinci el giysi, antika, askeri eşya, evcil hayvan gibi birçok farklı şeyi bir arada bulabilirsiniz. Şehrin en eski yerleşim yerlerinden olan La Latina bölgesine yakın olan El Rastro’da alışveriş yaptıktan sonra bir yerlerde oturup dinlenmeniz mümkündür. Fakat kalabalıkta meydana gelebilecek yankesicilik gibi tatsız olaylar konusunda dikkatli olmanız tavsiye edilir. El Rastro’nun kurulduğu mevkide görmeniz gereken yerlerin başında barok tarzında Iglesia de San Cayetano binası ve kadın işçilerin toplu sözleşme konusunda ödün vermemeleri ile tanınan Kraliyet Tütün Fabrikası gelmektedir.

Meydanda (Plaza de Cascorro) ; 1868 doğumlu, 1 yaşında annesi tarafından terk edilmiş ..Küba & İspanya savaşında yaşamış ve 1897 de Kübada ölmüş bir asker ve Cascorro kahramanı olan Eloy Gonzalo’ya ait  heykel yer alır. ..1902 yılında XIII . Alfonso’nun  açılışını yaptığı heykel, Madrid’deki Plaza Cascorro’da bulunur ( konu için detay : web – ing. ).

 
Pazar alanından ;


 

Burada iken ; barok tarzında Iglesia de San Cayetano katolik kilise binasını da görebilirsiniz (Calle de Embajadores, 15, 28012 Madrid).

iglesia-de-san-cayetano

 

Bir sonraki durak kılavuz haritamızda yer alan 16 numaralı gezi bölgemiz olan Büyük Meydan’dır..

mayor_rastromapsph

 
 

+ Plaza Mayor – Büyük Meydan

plazamayormadrid_ph-6
Adres : PlazaMayor, 28012 , Austrias – Madrid
Ulaşım : Sol (metro L1, L2, L3)( Cercanias), Tirso de Molina (metro L1) ;  Bus no. : 3, 17, 18, 23, 31, 50, 65, N16, N26

 

Plaza Mayor, Madrid’in en ünlü ve büyük meydanlarından (Puerta del Sol) ile birlikte Madrid’in en büyük ve en ünlü iki meydanından birisidir. Puerta del Sol’e yürüme mesafesinde bulunan meydan, Habsburg dönenimde inşa edilmiştir. 129 x 94 metre ölçülerinde alan, turistlerin uğrak noktasıdır. III. Felipe döneminde açılan meydanda Felipe’ nin heykeli de görülebilir.

Üçgen şeklinde yapılan meydan son halini geçirdiği bir yangın sonucunda almıştır. İspanyol Sivil Savaşı sonrasında “Plaza Mayor” ismini kazanan meydanın çevresi, 237 balkonu olan 3 katlı binalarla çevrilmiştir ve 9 çıkış kapısı vardır. Meydanın mimari planını Juan de Herrera adında (1620) zamanın ünlü bir matematikçisi çizmiştir. Daha sonra İspanya’nın bir çok şehrinde benzerleri yapılan bu tarz meydanlara mimarlıkta Herrerian tarzı meydanlar denmektedir. . Meydan turistik bir yer olması nedeniyle kafe, restoran açısından biraz pahalıdır. Eğer meydan ve civarındaki restoranlarda bir şey yemek istiyorsanız Madrid mutfağının ünlü “calamari sandviç”ini denemeniz tavsiye edilir.Madrid’in bu ünlü meydanı tarih boyunca pazar yeri, boğa güreşleri, taç giyme törenleri, kraliyet düğünleri gibi amaçların yanında engizisyon tarafından cezalandırılan insanların asıldığı ve yakıldığı meydandır. Madridliler düğün olsun, idamlar olsun meydanı doldurur, ya da balkonlardan meydanda olanları izlermiş. Öyle ki tariçiler meydana zaman zaman 50.000 kişinin sıkışarak doluştuğunu yazarlar.

 Bu meydanda düzenlenen en önemli etkinlik Aziz San Isidro’nun aziz ilan edilişidir.

Günümüzde trafikten ve şehrin yoğunluğundan uzaklaşıp Madrid’i tarihi ve yerel bir ortamda yaşamak istiyorsanız Madrid gezilecek yerler listenize Plaza Mayor’u mutlaka eklemeniz tavsiye edilir.Plaza Mayor , 27 ‘de (Casa de la Panadería’da) “Centro de Turismo” – Madrid Turist İnfo. merkez ofisi bulunmakta.

Mayor Meydanı bugün de Madridlilerin ve turislerin bir araya geldiği en merkezi meydandır. Zaman zaman konserler düzenlenir, pandomim sanatçıları gösteriler yapar, güneşli havalarda etrafındaki kafelerde ve tapas barlarda oturulur. Fakat bu tapas barlar oldukça turistik olduğu için bazen yediğiniz yemekten veya fiyatlardan memnun kalmayabilirsiniz. Akşam saatleri 22:00’den itibaren meydandaki hareket azalır.

Plaza Mayor’da Madrid Belediyesi’nce sağlanan ücretsiz wi-fi internet hizmetinden de yararlanabilirsiniz.

Meydanı çevreleyen yapıların iki kule arasında kalan bölümü Fırıncı’ nın Evi olarak adlandırılır (Casa de La Panadería).Meydanın ilgi çeken yapıtlarından birisidir. Bu yapı tarihte Kraliyet ofisleri ve Madrid Güzel Sanatlar Akademisi olarak kullanılmıştır. Bugün ise Madrid Belediyesi’nin Kültür İşleri Merkezi’dir. “Fırıncı’nın Evi” denmesinin sebebi ortaçağda bu yapının alt kısmında bir fırın bulunması ve fırının sahibinin de bu binada yaşıyor olmasından gelir. Bu yapı ön cephesindeki freskleri ile ünlüdür. Orjinal freskler bir yangında yok olduğu için 1990’lı yıllarda tekrardan yapılmış, bugünkü halini almıştır. Freskeler Yunan Mitolojisi’nden sahneler anlatır.

 

Büyük meydanın hemen batı yönünde 150 m. mesafede ” Calle Mayor ” caddesine cepheli, Madrid’in ünlü yeme – içme pazar market alanı  olan ” Mercado de San Miguel ” yer alır (video).

Adres : Plaza de San Miguel, 28005 – Austrias, Madrid

Ulaşım : Ópera (L2, L5, R), Sol (L1, L2, L3) ; Bus no. : 3, N16 ; Sol/Gran Vía (Cercanias train-C3-4)

**Hafta içi saat 10:00 – 24:00, Hafta sonu : saat 10:00-02:00 arası açıktır.

 

1916’da açılmış bu kapalı ve şık pazar yerinin için birbirinden güzel sunumlu, karşı konulmaz tapaslarla doludur. Madrid’e giden herkesin mutlaka uğraması ve atıştırması gereken bir yer. İster ayakta atıştırın ister marketin ortasındaki ortak oturma alanında oturun, keyifli bir yer.Alanın eskiden kilise olduğu, yangın sonrası pazar alanına dönüştürüldüğü bilinmekte.

Buradan çıkp Calle Mayor caddesinden doğu yönü ile yaklaşık 500 m. kadar yürüyünce Planlı gezimizin ilk başlangıç noktasına (Sol meydanı) gelmiş oluyoruz (haritada 1715 no.lu alanlar) ..

Böylece Madrid için (eski Madrid) ilk gezi rotamızı tamamlamış olduk..Sırada diğer – modern Madrid ( Yeşil gezi güzergahı) gezimiz var..Sonraki sayfada görüşelim..

 
madrid3aragorsel

 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

Madrid : Ana Klasöre dön

 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir