Madrid Gezisi- 1

 
 
 

MADRİD’ i GEZİYORUZ 

 
 

Kısaca Madrid ve Ünlü Müzeleri  ;

  • Krallar şehri olarak anılan kent yazın sıcak, kışın soğuk geçen mevsimi ile her an canlı ve hareketlidir.
  • Gelişmiş metro hatları sayesinde şehrin her noktasına gitmek mümkün. Puerto del Sol ; İspanyolca “Güneşin kapısı” olarak bilinen meydan çoğu metro hattının kesiştiği yer.Bir bakıma gezi alanı merkez noktası. Madrid yürüme kenti olup,  bu merkezden diğer yerlerin çoğuna yürüyerek rahatlık ile ulaşabilirsiniz.
  • Madrid’de gezilecek turistik yerler arasında eğer müzeleri bir kenara koyarsanız kalan yerleri ortalama 2 günde gezmeniz mümkün olacaktır..Şehir içinde gezilecek yerlerin neredeyse tamamına yakın bölümüne metro ile ulaşabilirsiniz. Bu yerlerin çoğu merkezdeki Sol Meydanı veya Gran Via Caddesi‘nden 10-15 dakika yürüme mesafede veya metroyla 2-4 istasyon uzaklıktadır. Zorunluluk yok ise taksi kullanımınız olmayacaktır. Toplu taşımayı kullanmanız tercihlere göre değişkenlik gösterebilir. Toplu taşıma bana göre (en az 3 gün konaklamanızda) olmaz ise olmazlardan değildir! (yürüyerek merkezi Madrid rahat gezilir).
  • Öncelikle müzeler ; Madrid’ de görmeye değer olan üç önemli müze vardır; bu müzelerin hepsi sanat müzesi olup ağırlıkla resim koleksiyonları ile ünlüdür. Sanatseverlerin özellikle Prado müzesini gezmesi tavsiye olunur.
  • Bu 3 sanat müzesi;
    Prado Müzesi – Reina Arte Sofia Müzesi – Thyssen Bornemisza Müzesi.. + El Museo Sorello (detaylar daha sonra aktarılacak!) müzeleridir.

 

Not : Madrid müzelerinin çoğunda, ziyarete açık günlerin son 2 saatinde ücretsiz giriş imkanı vardır. Sınırlı sayıda sergi alanını görmek isterseniz saatler öncesi uzayan kuyruklarda (özellikle Prado gibi bazı müzelerde) beklemeniz gerekecektir.

Ek Bilgi  : 2020 yılı ilk yarısında müzelere giriş Covid 19 nedenli en az % 50 indirim uygulamasındadır!. Bilgilerinize.

 
Çok kısa ünlü müzeler,

✓ Museo Nacional Del Prado – web  : Prado Müzesi, Madrid’de bulunan dünyanın en ünlü ve görkemli sanat galerinden biridir. 1819 yılında açılan müze, neoklasik bir binada bulunmaktadır.Senede yaklaşık üç milyon ziyaretçiyi ağırlayan Prado Müzesi, sadece İspanya değil, bütün Avrupa’nın en geniş sanat eseri koleksiyonlarından birine sahip. Özellikle Velasquez ve Goya seviyorsanız, sizi çok özel bir tecrübe bekliyor demektir.

El Paseo del Prado sokağındaki müze, adını bulunduğu yer olan “Prado” dan almaktadır. Yapılış hikayesi İspanyol kraliçesinin Paris Louvre Müzesi’ni ziyaret ederek oradan çok etkilenmesi üzerine başlamıştır. Günümüzde birçok değerli ve ünlü sanat eserlerinin görülebileceği müze, İspanyol koleksiyonlarının sergilenmesi amacıyla yapılmıştır. Prado Müzesi koleksiyonu yaklaşık 8600 tablo, 5000 çizim, 2000 oyma baskı, 1000 para ve madalya, değerli birçok heykel, mobilya, eşya barındırmaktadır.

Adres : Paseo del Prado, Madrid  /  Ulaşım: Atocha veya Banco de Espana metro istasyonlarından metro ile ya da 10, 14, 27, 34, 37, 45, N9, N10 numaralı otobüslerden (Museo Del Prado – Jardín Botánico)(+ bus 19 – Alfonso XII – Jardín Botánico) biriyle bu müzeye ulaşabilirsiniz.
Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi – Cumartesi  saat 10:00–20:00 ; pazar ve tatil günleri ise saat 10:00-19:00 arasında ziyarete açıktır.1 ocak, 1 mayıs, 25 aralık’ ta kapalıdır!

** Online bilet hattı

Tam bilet : 15 € , indirimli : 7.5 € , Bir yıl içinde 2 ziyaretli giriş : 22 €, Müze + kılavuz hizmeti : 24 € ( Not : ✔ 2020 ilk yarısında Covit 19 ile ücretler % 50 indirimli!)

 – Getyourguide –>  online bilet (sıra beklemeden giriş imkanı) hattı – 15.75 €/tam bilet..
 

✓  Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía – picasso & guernıca – web  : 1992’de kapılarını açan bu müze, 20. yüzyıl İspanyol sanatının en değerlerini eserlerine ev sahipliği yapıyor. Pablo Picasso ve Salvador Dali gibi iki çok büyük ustanın eserlerinin yanı sıra, çok sayıda İspanyol sanatçının da eserleri müzede bulunuyor. “Guernica” yı  inceleme fırsatını kaçırmayın (1937-P. Picasso). Müze bünyesinde sanat eserleri üzerine yaklaşık 10.000 kitap ve 1000 kadar süreli yayını barındıran bir kütüphane de bulunmaktadır. Arte Reina Sofia Müzesi çok zengin bir çağdaş resimler koleksiyonu olmasına rağmen genellikle Picasso’nun en büyük ve en ünlü tablosu olan Guernica’yı görmek için tercih edilir.

Adres : Calle de Santa Isabel, 52, 28012 Madrid / Ulaşım: Atocha metro istasyonundan müzeye ulaşabilirsiniz.
Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi, Çarşamba – Cumartesi 10:00 – 21:00, Pazar saat 10:0 – 19:00 arası ve saat 14:30 sonrasında bazı bölümler kapalı olmak üzere  ziyaret edilebilir.Müze Salı günü  Kapalı!

Online bilet ( 6 – 28* € , tam bilet  – detay için )..

* Paseo del Arte Card : 28 € karşılığı ile 3 sanat müzesini gezeceksiniz..Prado, Museo Reina Sofía ve Museo Thyssen-Bornemisza ..Reina Sofia müze ziyareti ile başlayan ve 1 yıl süre içinde diğer iki müzeye de  giriş hakkınızın geçerli olduğu bilet türüdür.

 

✓ Thyssen-Bornemisza Müzesi – web(İspanyolca: Museo Thyssen-Bornemisza), Madrid’de bulunan kamuya açık müzedir. Müze zengin bir işadamı ve sanat meraklısı olan Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza’nın özel koleksiyonudur.

Palacio de Villahermosa’nun yakınında bulunan müze, Madrid gezilecek yerler listesinde ilk sıralarında yer alır.Müzede günümüzde ayrıca 7. yüzyıldan bugüne Avrupa, İtalyan, Flaman, Alman, İspanyol ve Fransız sanat eserleri görülebilir.Thyssen Müzesi  Prado’ya göre daha küçük, kompakt fakat yine de 1600 tabloluk zengin ve çok değerli resimleri barındırır.

Dünyaca ünlü bu müzede en çok merak edilen eserlerden bazıları Jan Van Eyck’den “The Annunciation”, Petrus Christus imzalı “Kuru Ağaçtaki Meryem Ana”, Picasso’dan “Elindeki Aynasıyla Soytarı”, kentsel yalnızlığın resmedildiği Edward Hopper eseri “Otel Odası”, “Baron Thyssen Bornemisza’nın Portresi”, ekspresyonistlerin temsilcisi Karl Schmidt – Rottluff’dan “Oldenburg’da Sonbahar”, Tahiti manzarasının resmedildiği “Mata Mua”, 17. yüzyıldan kalma Rubens’den “Venüs’ün Hazırlanışı”, Zurbaran azizlerinin betimlendiği “Azize Casilda”dır. Giriş : tam bilet 12 € ..

Ziyaret : Müze , Salı – Pazar saat 10:00-19:00, Temmuz ve Ağustos’taki geçici sergiler için saat 07:30-23:00 arasında ziyaret edilebilir / detay

Adres : Paseo del Prado, 8-28014 Madrid / Ulaşım : Banco de Espana metro istasyonundan metro ile ya da 10, 14, 27, 34, 37, 45, N9, N10 (Neptuno) numaralı otobüslerden biriyle müzeye ulaşın..

plazomayormadridph7
 

✓ El Museo Sorello – web ;  Ünlü İspanyol ressamlardan Joaquín Sorolla’nın eserlerine ev sahipliği yapıyor. Diğer müzelerin yanında ismi daha az duyulsa da, turistik bir sanat deneyimi için mutlaka ziyaret edilmelidir.Sorolla’nın eski evinden dönüştürülen müze Paseo del General Martínez Campos 37 numaradadır. Müzenin ilk müdürü sanatçının oğlu Joaquín Sorolla García olmuş ve bu görevi öldüğü 1948 yılına kadar sürdürmüştür. Müze 1973 yılından itibaren Kültür Bakanlığına bağlanmıştır.

Ziyaret : Salı – Cumartesi : 09:30-20:00 ;  Pazar ve tatil günleri : saat 10:00-15:00 – Pazartesi – 1 Ocak – 1 mayıs – 24/25/31 aralık kapalıdır! Ücret : 3 € – Madrid Card (free). Müzeye hat 1 metro (Iglesia durağı) , hat 5  metro (Rubén Darío durağı) ile yada ; 5, 7, 16, 40, 61, 147 (Sorolla) numaralı otobüslerle ulaşım mümkün..

Bu müzelerin üçü de birbirine 5-15 dakika yürüme mesafesindedir. Üç müzeden birini gezmek isterseniz öncelik vermeniz gereken Prado Müzesi olmalıdır. Bu 3 müzeye 2 gün verin!

 

Zaman kısıtlı ise, Müze gezemeyecek iseniz ; Madrid’ te bunları  mutlaka görün (1.5 gün yeterlidir) !

• Kraliyet Sarayı (Palacio Real) ; sarayın içi dışarısına göre çok daha ihtişamlıdır. Çok değerli, saat, halı, resim, mobilya vs koleksiyonları vardır.

• Plaza Mayor ; Madrid’in ortaçağdan kalma tarihi Büyük Meydanı. Şehrin kalbi olan Sol Meydanı’na çok yakındır.

• Gran Via Caddesi ; Madrid’in en canlı en renkli ve en büyük caddesi, trafiğe kapalı değildir.

• Cervantes Anıtı ; Gran Via’dan veya Kraliyet Sarayı’ndan kısa bir yürüyüş mesafesiyle ulaşabilirsiniz.

• Cibeles Anıtı, Alcala Kapısı, Retiro Parkı ; Prado Müzesi’ne yakın mesafedeki bu üç yer birbirine oldukça yakındır ve hepsini ardı ardına gezebilirsiniz. Yalnız Retiro Parkı oldukça geniş bir alana yayılmıştır ve akşam gidilmesi de tavsiye edilmez (güvenlik!).

• Las Ventas Boğa Güreşi Arenası ; İspanya’nın en büyük boğa güreşi arenasıdır ve Mudejar mimari tarzındadır (Mudejar Sanatı : Endülüs İslam sanatını meydana getiren ve ortaya büyük şaheserler koyan Müslüman sanatkârlar, özellikle son dönemlerde Hıristiyan krallara da hizmet vermişlerdir. Müslüman ve Hıristiyan ustaların birlikte meydana getirdikleri, İslam Sanatının Hıristiyan Sanatına uygulanmış biçimi olan bu üsluba Mudejar-Müdeccen adı verilmektedir).

• Atocha Tren İstasyonu ; İçinde alışılmamış bir botanik bahçesi vardır, dışarıdan da güzel bir yapıdır.

 
 

Bu kısa bilgiden sonra detayı ile başkenti gezelim..

Ben size Madrid şehir merkezli, detaylı turistik bir kaç adet harita paylaşacağım..Haritalarda gezilecek yerlerin konumları, metro durak ve ulaşım imkanları ve cadde güzergahları net olarak görülmektedir..Kendinize gün içi yürüme programlı gezileri oluşturun. Anımsandığı gibi Madrid yürünerek kolay gezilen bir başkenttir. Bunu unutmayın!..

 

Madrid için turistik  belge-harita-kılavuz-plan ve yönlendirmeleri bulacağınız önemli resmi web adresleri aşağıdadır, bunları inceleyin ;

  • MadridCityTour.1 ( 1-2 gün / tam ücret : 21 – 25 € seçenekli hop On hop Off  otobüsü)
  • MadridCityTour.2  ( dikkat!: Gezi güzergahı tanıtımında audio-TR dil desteği sunmaz )
  •  Madrid için tüm harita – belge – kılavuz <guide> vs. dökümanlara “buradan ulaşın”.

 
Madrid Tourist İnfo Center – tıklayın!

centroturism_center_madridph

 

 

Madrid Gezi Haritaları- 2020 yılı

 
Madrid-Atraksiyon Turist haritası.1 (+ metro)

madridgezi_maine1

Madrid-Atraksiyon Turist haritası.2  (+ metro)

madridmapsimageph

Madrid-Atraksiyon Turist haritası.3  (+ metro)

Madrid- Hop On Hop Off Haritası

madridmapsimageph8
 

Diğer harita- dökümanlar için :

Madrid Metro ve Turist Haritası (ek)

Madrid EMT-Otobüs/Gece Otobüsü ve Turist Haritası

  Madrid (Zone) – Metro ve Tramvay Haritası

 

 

Not : Madrid’ te  elinizde en azından “Madrid tourist İnfo”esmadrid.com‘a ait yada Madrid City Tour” – hop on hop off’ a ait haritaları aşağıdaki noktalardan  ücretsiz  temin edin..

+ Calle Felipe IV (Prado Museum yanı başı- park alanında)(MCT information centre) – phone (+34) 902 02 47 58 (24 saat)
+ Julià Travel, C / San Nicolás, 15 -Madrid
+ Madrid City Tour Buses – Otobüs seyahat danışmanları-bilet satış noktalarından
+ Travel agencies – Turist acentalarından
+ Plaza Mayor Tourist Information Centre – merkezinden
+ Plaza de Callao Tourist Information Point – merkezinden
+ Tourist Information Point Paseo del Prado – merkezinden

 

Madrid’i gezmek için kaç gün yeterlidir ?

Genelde söylendiği gibi ; sıkıştırılarak ve zorunluluk da varsa 1.5 günde kenti turistik olarak gezersiniz..Yok detay olsun derseniz size en az 3 gün gerekecektir.. Bir iki müzeye özellikle Prado’ya gidelim derseniz size 4 gün gerekir.. Keyif ve yemeler içmeler, kent yorgunluğunu atmak için 4 gün size fazlaca yeterli olacaktır..5. gün ve sonrası belki sıkılabilirsiniz..Karar sizin..

 

Peki geziye nereden başlayalım?

Kent için yürüme güzergahları, gezi planları yapılabilir.Yürüyerek gezmesi rahat olan bu kent için bence çok sıkı bir rota ve gezi planı çıkartmaya gerek yoktur.Turistik alanlar birbirlerine yakındır, çoğuna araç kullanmadan yürüyerek ulaşmak mümkündür.

Turistik amaçlı gezilerde kent merkezi Sol meydanı’ dır (Puerta del Sol).

Ulaşım : metro  1-2-3  ve  Cercanias tren – C3-4 , Bus : 3-51 “Sol” durağı ..

Gezimizin başlangıç noktası burası olabilir..

 
 

Devamı, sonraki sayfada …

 
 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

Madrid: Ana Klasöre dön

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir