İspanya hakkında.3 (genel)

 
 
 
 

İSPANYA – SPAİN

(bilgiler 2020 yılına günceldir)

 

 

Katalan Mutfağı – İspanya, Yeme – İçme (kaynak ; travelingturks.com-gezipgordum.com) :

spaingastro

Yemek kültürü olarak, akdeniz mutfağının bölgesel tatlarını da test edebilirsiniz. Hemen hemen her bölgede domuz eti yoğunlukla tüketilmektedir !. Görebileceğiniz her türlü salam, sosis, pastırma ürünlerinde çok büyük oranda domuz eti kullanılmaktadır , bilgilerinize.

İspanya’da dünya çapında sayısız restoran, bar, tapas bar ve kafe bulunmaktadır. İspanyol mutfağı, dünyanın önde gelen mutfaklarından olup sayısız lezzeti barındırır. İspanya’da güne çifte kahvaltı ile başlamak oldukça popülerdir. İspanya’da genellikle sabah 7-8 gibi ilk kahvaltı, saat 10-11 gibi ise ikinci kahvaltı yapılır. Kahvaltılar genellikle İspanya’nın ünlü Tapas barlarında yapılır. İspanya’da akşam yemeği ise, bizdekinin aksine ve şaşıracağınız bir şekilde, akşam 9-10 gibi başlar ve gece 00 ve 01‘e kadar sürer.

Barselona’da Katalan mutfağı oldukça ön planda ve revaçtadır. Katalan mutfağının temel lemenaları ise buğday ürünleri, taze ve sebze ve peynirler, zeytinyağlı et sosları’dır ve hepsini barındıran “Pa amb Tomàquet” isimli yemek, Katalan mutfağı’nın en popüler yemeğidir.

pa-amb-tomaquet
Pa amb Tomàquet

 

Bunun yanında, “Tortilla a la espanola” isimli patatesli bir omlet ile birlikte kave veya meyvesuyu, Barselona’lıların en popüler kahvaltı menüsüdür.

tortilla-espanola-con-patatas
Tortilla a la espanola

 

İspanya’ya özgü ünlü yemeklerden biri olan “Paella”, İspanya’da en iyi Valencia’da yenir.

paella-25
Paella

 

İspanya’da zeytin ve zeytinyağı her zaman ucuza bulunabilir. Zeytin yetiştiriciliğiyle ünlü bölgeler Andalucia ve Güney Katalonya’dır. Ayrıca “İber Jambonu” yada “Katalan butifarra“sı ve “Kastilya morcilla’sı da İspanya’ya özgü ünlü yöresel ürünlerdendir.

 

Güney İspanya, Andalucia’nın gastronomi ve lezzetlerine baktığımızda; bölge, kıyıda Akdeniz ve Atlantik Okyanusu ile çevrili, iç tarafta ise yüksek dağlar ve sonsuz zeytin bahçeleri ve günebakan tarlalarıyla doludur. Bölgenin en önemli lezzetleri deniz ürünleri, enfes etleri, meyve ve sebzeleridir. Güney İspanya’da da tüm İspanya’da olduğu gibi tapas ve tapas barları çok popülerdir. Tapas, güney İspanya’da günlük yaşamın kendine özgü yanlarından birisidir. Tapas’a genellikle soğuk sherry ya da fıçı birası ile eşlik edilir.

table-full-of-tapas_0
Güney İspanya’da deniz ürünleri olarak; morina, mezgit, karides, ıstakoz, denitarağı, ahtapot, mürekkepbalığı, dilbalığı ve orkinos başta olmak üzere her türlü deniz ürünü tadabilrisiniz. Tüm kıyı beldelerinde Malaga kökenli bir yemek olan ve günün en taze balığından yapılan pescaíto frito ve jumbo karides menüsü olan langostino’yu mutlaka denemeniz önerilmekte.

 

Et ürünleri olarak; sığır eti, boğa kuyruğu buğulaması, yöresel etler, ördek, domuz ve kuzu eti çok popülerdir. Andalucia’nını en popüler eti sığır etidir. Boğa kuyruğu adı verilen “rabo de toro”, bölgenin en sevilen yerel yemeklerindendir.
Andalucia kırsalları da çok kaliteli zeytin bahçeleriyle doludur. Zeytinyağı burada oldukça iyidir.

 

* Andalucia -> Endülüs ( web  bilgi )..

 

İspanya, şarap üretiminde İtalya’dan sonra ikinci sıradadır. İspanya’nın önde gelen şarap bölgeleri Penedes (kırmızı, beyaz ve cava), Priorat (kırmızı), Rias Baixas (beyaz), Ribera del Duero (kırmızı), Rioja (kırmızı) ve Toro’dur (beyaz). Ayrıca, Jerez’in sherry’si de en sevilen İspanyol içkilerinden birisidir.

 
 

İspanya’ ya Ulaşım – İspanya’ da Ulaşım ;

 

spaintrasnportso1

İspanya’ya ulaşım için en çok tercih edilen şehirler Barselona ve Madrid‘ tir ve dünyanın hemen hemen her yerinden Barselona ve Madrid’e uçak seferleri bulunmaktadır. İspanya’nın ayrıca kara ve demiryolu ağları da oldukça geniştir. Bütün büyük ve turistik şehirler arası demiryolu ulaşımı vardır. Küçük şehirler arası ise otobüsler tercih edilmektedir. İspanya’nın kırsal alanlarının büyük bölümünde toplu ulaşım araçları kısıtlı durumda olduğundan dolayı buralara gidenler için otomobil kiralamak en pratik çözümdür. Deniz ulaşım olarak ise; muhtelif feribot firmaları, İspanya anakarasını İngiltere, Kuzey Afrika, Kanarya ve Balear Adaları’na bağlamaktadır.

İspanya’nın en çok tercih edilen ve uluslararası kalitede havayolu hizmetleri Barselona ve Madrid’tedir. Yaz tatili için deniz kenarı beldelere gitmek isteyenler en çok Palma de Mallorca, Tenerife Sur, Las Palmas de Gran Canaria, Malaga, Lanzarote, Ibiza, Alicante, Fuerteventura ve Minorka havaalanlarını kullanmaktadır.

 

İspanya’da İç Hat Uçuşları
İspanya’da iç hat uçuşları en çok Iberia havayolu şirketi tarafından yapılmaktadır. Bunun yanısıra Air Europa ve Spanair’de tercih edilmektedir. Ayrıca Iberia tarafından işletilen Puente Aereo havayolu şirketi, Barselona ile Madrid arasında çok sayıda uçuş yapmaktadır. Yoğun zamanlarda 15 dakika, diğer zamanlarda saate bir uçuş bulunabilir.

Madrid ve diğer başkentler arasında hizmet veren Air-Nostrum, Air Europa ve Spanair havayolu şirketlerinin ise fiyatları daha uygundur. Kanarya ve Balear Adaları’na yapılan uçuşlar ise, Iberia’ya bağlı Binter havayolu şirketi tarafından düzenlenmektedir.

 

İspanya’ya Deniz Yolu ile Ulaşım ;

Feribotlar ile, İspanya anakarası Balear ve Kanarya Adaları, Kuzey Afrika ve İngiltere’ye bağlanmaktadır. Özellikle yaz mevsiminde feribotlarda önceden yer ayırtmakla fayda vardır. İspanya ile İngiltere arasında deniz ulaşımını sağlayan iki rota bulunmaktadır. Brittany Ferries firması İngiltere’de Plymouth ile İspanya’da Santander arasında düzenli feribot seferleri düzenlemektedir. P&O European Ferries firması ise İngiltere Portsmouth’dan kalkarak İspanya Bilbao yakınlarında bulunan Santurce limanına sefer düzenlemektedir.

İspanya Adalarından Kalkan Feribotlar ;Barselona ve Valencia’dan olmak üzere Ibiza, Mayorka ve Minorka’ya düzenli feribot seferleri yapılmaktadır. Trasmediterranea firması ile yapılan seferler yaklaşık 3,5 ile 8 saat sürmektedir. Trasmediterranea tarafından ayrıca adalar arası düzenli feribot seferleri de düzenlenmektedir. Bunun dışında diğer ufak firmalar da günübirlik ziyaretçileri Ibiza ve Formentera’ya taşımaktadır.

 

Transmediterranea  firması ayrıca İspanya’nın güney-batısı Andalusya bölgesinde bulunan Cadiz’den Kanarya Adaları’nın önemli limanları olan Las Palmas de Gran Canaria ve Santa Cruz de Tenerife’ye haftada bir feribot seferi düzenlemektedir. İspanya’dan Kanarya Adaları’na seferler yaklaşık 40 saat sürmektedir. Arabalı vapurlar da ayrıca Kanarya Adaları’nı birbirine bağlamaktadır. Trasmediterranea ile, Gran Canaria, Tenerife ve Fueteventura adaları arasında, ayrıca Tenerife ve La Gomera arasında sadece yolcu taşıyan feribot seferleri de düzenlenmektedir.

travel-tips-spain
 

İspanya’ya Demiryolu ile Ulaşım
İspanyol Devlet Demiryolları olan RENFE (Red Nacional de Ferrocarriles Españoles), İspanya’nın hemen hemen tüm büyük şehirleri arasında hizmet vermektedir. Şehirlerarası en hızlı demiryolu servisi TALGO ve AVE olarak adlandırılır.

Tren ile Ulaşım : Fransa’dan İspanya’ya tren yolu ile çeşitli hatlar mevcuttur. Batıdan geçen başlıca demiryolu hattı, Paris’te başlar ve Pireneler’de Hendaya üzerinden geçerek San Sebastian’a uzanır. Paris’ten başlayan doğu hattı ise Cerbere ve Port Bou üzerinden Barselona’ya gider. Londra, Brüksel, Amsterdam, Cenevre, Zürih ve Milano trenlerinin hepsi Cerbere üzerinden Barselona’ya gitmektedir. Cerbere’den ayrıca uzun mesafe trenler ile Valencia, Malaga, Sevilla, Madrid’e aktarma yapılabilmektedir.
İspanya İçinde Tren ile Yolculuk , İspanya’da trenle yolculuk için çok sayıda alternatif bulunmaktadır. TALGO hızlı trenleri popülerdir. Bunun yanısıra yüksek süratli AVE trenleri de popülerdir.

İspanya Demir yol haritası

map_of_spain-rail
 
 

İspanya’ya Otobüs ile Ulaşım :  İspanya’ya gitmek ve İspanya’da şehirlerarası gezmek için en ucuz ve pratik yol otobüstür. Avrupa’nın hemen hemen her yerinde hizmet veren Eurolines firması, Madrid ve Barselona’ya günlük düzenli otobüs seferleri düzenlemektedir.

 

İspanya İçinde Otobüs ile Yolculuk :  İspanya’da ülke çapında hizmet veren bölgesel pek çok otobüs şirketi bulunmaktadır. Autocares Julia firması, İspanya’da rehberli geziler düzenleyen en büyük otobüs tur şirketidir.

Sonuç olarak İspanyada nereye kesin gidelim sorusu beklentilere, zamana ve ekonomiye göre değişkenlik gösterecektir.

 

İspanya denilince aslında en başta Barselonayı gitmek gerek. Barselonayı mutlaka ziyaret etmekte fayda vardır. Hoşunuza giderse, sonra Madrid ardından da  Endülüs Bölgesi ( Sevilla, Cordoba, Granada yani güney İspanya ) seçenek olabilir.

İspanya’da deniz tatili düşünüyorsanız Balear Adaları yani Ibiza, Mallorca ve Menorca en iyi seçimler olacaktır.
Adalar (Mallorca, Ibiza, Menorca) ya da Bask Bölgesi (San Sebastian ve Bilbao) sonlara bırakılmalı ..tabi bana göre… San Sebastian özellikle görülmeye değer denmekte!. Kanarya Adaları biraz uzak da olsa, Barselona ya da Madrid aktarmalı olarak rahatça ulaşılabilecek mesafede olduğunu unutmayın..
 
 
** Sonraki sayfa “İspanya En İyiler”
 
 
 

 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– İspanya ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir