İtalya Gezisi

 
 
 

İTALYA GEZİ REHBERİ

( ROMA – FLORANSA – VENEDİK ve Yakın Çevreler )

2020 yılı, güncel bilgileri içerir!

 
 

 
 

Merhabalar..

İtalya, Avrupa ile Dünya turizminde en çok turist çeken ülke konumunu hala korumaktadır.Bizler için iklim (ılıman) koşulları, yemek kültürü benzerliği (akdeniz mutfağı), halkının yakınlığı (bizler kadar olmasa da cana yakın, yardımsever olabilen halkı) ve tarihi dokudaki gezi alanları bu ülkeyi cezbedici kılmaktadır.

Arkamıza aldığımız aşk çeşmesinde, sol ile ile sağ omuz üzerinden havuzuna atılan bozuk para geleneği ve bu anı fotoğraflama (bu yöntemin aşkı beraberinde getirdiği ve günün birinde Roma’ya tekrar geleceğinizin habercisi olduğu inacı hakimdir!), Etna-Vezüv-Stromboli gibi günümüzde aktif volkanik yanardağları, dünyanın en küçük nüfuslu Vatikan devletini barındırması, rekor sayılı dünya kültür mirasına sahipliği, İngiliz edebiyatçı – William Shakespeare’e ilham oluşu, M.Ö dönemlere uzanan ilk makarna üretim kültürüne sahip oluşu, Dünyanın şarap üretiminde üzüm bağları ile meşhur konumu, İtalya’yı ön plana çıkartmaktadır.Ülke kuzeyinden güneyine gezip görülebilecek onlarca yeri barındırır. Roma İmparatorluğu gibi birçok önemli imparatorluğa ev sahipliği yapan ülkede onlarca görülüsü yerler vardır.

Ülkemizden özellikle tur acentaları aracılığıyla İtalya ‘ya yapılan turistik amaçlı geziler, sıklıkla “Klasik İtalya Gezileri” adlandırmasıyla ; Roma & Venedik & Floransa’yı kapsamaktadır.İtalya yalnızca bu 3 kentten ibaret değildir. Bilmediğimiz, görülmesi gereken  daha güzel gezi alanları da mutlaka vardır.

 
 

İTALYA HAKKINDA BAZI BİLGİ VE UYARILAR

(Bazı bilgi ve belgeler 2020 yılına günceldir!)

 

 A )  İtalya Coğrafyası

  • Şehir ve Bölgeleri ile İtalya

☻ 

 

B )  Zaman Dilimi 

Şimdiki Central European Time/zamanı  (CET), UTC +1
Yaz saatine <Central European Summer Time (CEST), UTC +2>, 31 Mart 2020’de başlar.

 

C )  Haberleşme – Telekominikasyon

Uluslararası İtalya telefon kodu : 39 ‘ dur.

Bazı önemli telefonlar :

Ambulans  : 118  ,  Polis : 113 , jandarma (carabinieri) : 112

Önemli şehir tel. kodları :  Roma (06) , Milano (02) , Floransa (55) , Venedik (41)

* Italya’daki cep telefon numaralarının önündeki “0” kalkmıştır ( 2001).

Uluslararası telefon aramalarında : Ülke kodu + Şehir kodu + 7 rakamlı tel numarası tuşlanacaktır!

Örnek:
Daha önce 0039 – 0338 – 1234567 olarak aranan bir cep telefon numarasının ;  0039 – 338 – 1234567 olarak aranması gerekmektedir.

Sabit telefonlar eskisi gibi aranabilir.
Örnek: 0039 – 06 – 12345678.    (06 – Roma şehir kodudur)

Şehir içi (lokal) aramalarda o şehrin kodu numara önünde olmalıdır. Örn: Roma’da bir numara için  — 06 1234567 gibi.

 

POSTA :

Tütün satan alanlardan ( T ) – Tobacco  ; posta pulu temini mümkündür.Avrupa ~0.4 €  , ABD   ~0.8 € pul gideri gerektirir.

 

D )  Restoran & Cafeler’de Bahşiş

Genellikle, KDV ve servis ücreti faturaya eklenmektedir.  Garson ve barmenler için hesaba % 5-10 ilave edebilirsiniz.

 

E ) Yemek & İçmek

Coğrafi konumu itibariyle Italya, uygun iklimi ile ; zeytinyağı  için zeytin, şarap için üzüm, makarna ve ekmek için buğday gibi doğal ürünleri, sebze çeşitlerini, balık ve dana eti, tavşan, kümes hayvan etleri gibi beyaz et türlerini sunan Akdeniz mutfağının en iyisi ve dünyaca meşhur olması ile  bilinir..

Roma’da restoranlar genelde üçe ayrılmakta. 

  • Restaurant : Klasik, orta ve orta üstü seviyede, belki biraz resmi lokantalardır ($$$$).
  • Trattoria, Rosticceria : Daha uygun fiyatlı, yerel yemekler sunan, ekonomisi ile aranan gruptur ($$$).
  • Osteria : Son derece uygun fiyatlı, genellikle aile işletmeleri olup, yöresel ev yemek alanlarıdır ( $, $$).

“Pizzeria” isimli pizzacılar yine aynı grup içerisinde geç saatlere kadar hizmet vermektedirler.

İtalya’nın her yöresinde kendine özgü özel yemeklerin bazıları özel isim veya yerler ile meşhur olmuştur.

Napoli tarafında (burada doğmuş olması nedeniyle) “pizza”, Floransa’nın az pişmiş ızgarası “Floransa Bifteği”, Siena’nın sadece su ve undan ibaret makarnası olan “pici”, Roma’nın baharat soslu makarnası “arabbiata” ile; yumurta, jambon ve karabierli makarnası “carbonara”, Milano’nun safranlı pilavı ve kuzey bölgesinin daha çok kışın yenilen tanınmış “polenta” sı (mısır unu peltesi), Sardunya adasının genç domuz etinden kızartılarak yapılan meşhur “porchetto”su, Pulia’nın sadece un ve su katılarak el ile yapılan ve şalgam-yeşilliği ile terbiye edilen taze bukle makarnası “orecchiette alla cirne di rape” ve diğer bölgelerde bulunan sayısız diğer yöresel yemekler bunların arasında sayılabilir.

Restoranlar genellikle öğle yemekleri için açılır, ardından birkaç saat ara vererek akşam yemeği için tekrar açılır. İşletmeye göre farklılık göstermekle beraber yaklaşık bir süre verilirse 12:00–15:00 arası öğle yemeği, 19:00–23:00 arası akşam yemeği servisi yapılır.

Bunun dışında restoranlar haftada bir gün de kapalıdır. Bu, işletmenin tercihine göre genelde Pazar veya Pazartesi günleridir. Saat 20:00’den önce akşam yemeği yemek İtalyanlar arasında pek yaygın değildir.Ülke aynı zamanda kahve kültürü açısından da ünlüdür. Espresso İtalya için milli içecek gibidir.. Yine Cappucino, Moccha, Macchiato gibi kahvenin diğer türleri de içilmekte.Şarap sıklık ile özel gün ve misafirlerin birlikte olduğu gecelerde sık tüketilen içecektir..

Su : Roma kentinin şebeke suyu en güvenilir olanıdır, rahatlıkla sokak musluklarını kullanın.Diğer yerlerde su kalitesi???.

Vasat üstü bir kahvaltı – 5-8 €, hafif bir öğle yemeği 12 – 15 €, orta bir akşam yemeği 25 € dolayındadır (+ alkollü içecekler)

İtalyan yemek kültürüne özel (Menü seçenekleri için) tanımlamalar :

* Antipasti = Aperatifler ; Et ve balık ürünlerini içerir sos ve benzeri terbiyelerle hazırlanmış ön sunumdur.

* Primi Piati = Giriş yemeği ; Et ve balık ürünleri ile hazırlanmış ( + soslu ) makarnalar, özel yöresel çorbalar , küçük köfteler, hafif ateşte pişirilmiş sebzeli pilavları ( risotto )

* Secondi Piati = Ana yemek ; Et ve deniz ürünleri,ördek, sakatatlar, tavuk cinsi besinlerle hazırlanan doyurucu olan kısımdır.

* Yemek üzerine tatlı yada meyve   klasik İtalyan yemek menüsünü tamamlar…

Su ve içecek ( şarap ) önce veya arada alınır.Kahve en sonda alınır.. Acı ve hafif koyu kıvamlı, az miktarda gelir.

 

ÖNERİLER :

** Giderken yanınıza her ihtimale karşı kuru gıda, kabuksuz kuru yemiş -bisküvi -sakız -çikolata alın derim.Bir tabak soslu makarna 5-8 € dolayında..bizde bekar yemeği olan kolayca sunulan makarna, orada margarita & spagetti olmakta, midenize fiat olarak oturabilmektedir!..

** lüzum durumunda bazı  ilaçlar ( ağrı kesici , mide ekşimeleri için antiasit vs, belki antibiotik ) unutulmasın!..

** Plastik & köpük  bardaklar, sallama çay & bitki çayı, nes cafe ile portatif küçük su ısıtıcısı (kettle) yanınızda varsa, akşam yorgunluğunuzu otelde çıkarabilirsiniz..Hemde hesaplı biçimde..

* Ekmek bulmak bazı yerlerde sorun olabilir..Çoğu kez marketlerde ve Autogrill ‘den temin edilmektedir..

Tremezzino (sokak arası cafe & barlarda ) satılan yarım sandviçlerdir. Bölgeye göre 1-3 € fiatlıdır. Pizza : 5 -10 €.

* Özellikle otobanlarda seyir halinde iken dinlenebileceğiniz ve ihtiyaçlarınızı giderecek benzinci alanlarında “ki adı AUTUGRILL” , ayak üstü atıştırma yerleri vardır.Hem temizdir ve ufak ihtiyaçlarınızı karşılar, hemde tuvalet kullanımı ücretsizdir. Suyu, ekmeği vs. buralardan alın !

 

F  )   Benzin

Bölgelere göre ;  yakıt – 1,50-1,80 ero / lt    ,  Dizel : 1.50-1.60 ero / lt. ( 2020 yılı )

 

** Şebeke elektrik : 220 volt, bizim cihazlara uyumlu.. Şarj cihazı ve bolca şarj olan pillerinizi alın derim..

 

G )  Diğer uyarılar ;

İngilizce bilen yerli halk yeterli olmayabilir.Anlayıp anlamadıklarını farketmeden adamlar size İtalyanca cevaplar ile anlatmaya başlıyor.Paniklemeyin, yarı Türkçe/İngilizce, yarı beden diliyle önemli konular işaret dili ile hallediliyor..Kaybolmazsınız yani..Metrosu karışık değil (Almanya-Berlin daha komplike metro sistemine sahiptir).

Hırsızlık : dikkat!…özellikle bazı alanlara! Çantalar bu alanda önünüzde asılı olsun!..Çanta fermuarını dahi açma cesaretinde insanları var..

Vatikan ve kliseleri için, bayanlarda askılı penye-giysi olmayacak! Kısa şortlu bayanlar dikkat !  Bayanlar yanınıza bir şal  alın..

Taksileri kullanmadım..gerekte yoktu!..Metrolar hafta içi (yazın   saat 23_30 ; cuma-pazar saat  01_30 ‘a kadar açık.Taksicilere diğer ulaşım araç alternatifini genelde sormayın, sizi kandırıp “metro kapandı” ibaresiyle sizi kendine bağlıyorlar !Otobüsler saat 23_ 30 a kadar sokaklarda görünmekte..ben o saatlerde otobüs kullanmadım!.

Sağlık hizmetlerini, Sanitarie Locali (USL) adı verilen Yerel Sağlık Servis Kuruluşları tarafından bütün ülke çapında hizmet vermektedir. Sağlık hizmetleri İtalya vatandaşları için ücretsizdir.

 

H )  WC / Lavoba ihtiyacı

Şehir merkezlerinde ücretlidir.Otoyollarda benzinci ve AutoGrill’de ücretsiz ihtiyaçlarınızı görebilirsiniz (temiz ).Restoranlarda ve Mc donalds benzeri alanlardan da ücretsiz yararlanabilirsiniz.

 

I )  İTALYA Şehirler Arası Mesafe ( km ) ve Ulaşım zamanları :

 

  • Roma’dan bazı şehirlere ulaşım zamanları ( saat.dk ) :

* *  normal bölgesel trenler için verilen zamanlardır

** Florence (Floransa) , Venice (Venedik) , Naples (Napoli)(eş isimler!)

 

İ  ) Alışveriş

Mağazalar, saat 09.00 – 13.00 arası ve 15.30/16.00 – 19.30/20.00 arası açıktır. Ögle yemegi tatilinin kısa olduğu ve mağazaların erken kapandığı Kuzey İtalya’da (Milano, Torino) biraz farklılık göstermektedir.Pazarlık olayı bölgelere göre değişmekle beraber pek pazarlığa açık değiller.Yani işiniz zor..

 

J ) Mesai saatleri

Banka ve Dükkanların Açık Olduğu Saatler: Bankalar: Hafta içi her gün 08:30 -13:30 ATM makineleri bütün şehirlerde mevcuttur. Müzeler: 09:30-14:00. Birçok müze Pazartesi günleri kapalıdır. Dükkanlar: Pazartesi-Cumartesi günleri arasında 09:00- 13:00 / 15:30-19:00. Temmuz ve Ağustos ayları süresince cumartesi öğleden sonra ve pazartesi sabahları kapalıdır.

 

  • Resmi tatil günleri

– Yeni yıl   : 1 Ocak

– Pasqua ‘Paskalya’ (İsanın ölümü) : 16 Nisan

– Pasquetta (Resurrezione = İsa’nın yeniden görülmesi) : 17 Nisan

– Fasta di Liberazione (Cumhuriyet Bayramı) : 25 Nisan

– İşçi Günü / Mayıs Günü : 1 Mayıs

– Ferragosto (Meryem ana’nın göğe yükselmesi) : 15 Ağustos

– Immacolata Concezione (Meryem ana’nın İsa’ya hamile kalması) : 8 Aralık

– Natale (Noel Günü = İsa’nın doğumu) : 25 Aralık

– San Stefano Günü : 26 Aralık
 
 

TÜRKİYE ( Dış İşleri ) ;

  • ROMA BÜYÜKELÇİLİĞİ,  Via Palestro – 28 00185, Roma

Tlf. : 0039-06 445 941, Fax : 00 39 06 494 15 26, E-posta : ambasciata.roma@mfa.gov.tr

Roma Büyükelçiliği – Harita adresi – map :

** Harita da sıkça göreceğimiz iki terimi unutmayalım. Via – Cadde ; Piazza – Meydan anlamında kullanılmaktadır.

  • TÜRKİYE Venedik Fahri Başkonsolosluğu ;

Adres: Via Santa Marta-Santa Marta Fabbricato, 17, 30123 Venedik, Tel. : 00 39 041 523 07 07, Faks: 00 39 041 241 32 39
e-mail : consolaturchia@bassani.it

  • TÜRKİYE Floransa Fahri Başkonsolosluğu ;

Via Dante da Castiglione, 8 50125 – Firenze, Tel : (+39) 055 2335560, Fax : (+39) 055 2306371, E posta: info@iseasrl.it

  • Milano Başkonsolosluğu

Italy Via Larga, 19 e III Piano 20122 – Milano, Tel :(+39) 02 582 12 001, Fax :  (+39) 02 582 12 081, E posta : consolato.milano@mfa.gov.tr

 
 

İtalya’daki Geleneksel Etkinlikler (alıntıdır) :

  • FLORANSA:

“Scoppio del Carro” (Atlı arabanın patlaması) Paskalya Pazarı – Ayin sırasında altardan getirilen makanik bir güvercin vasıtasıyla, Katedral meydanındaki bir havai fişekler piramidi ateşlenmektedir. “Gioco del Calcio” (Futbol Maçı) 24 ve 28 Haziran – Ortaçağ kostümleri ile oynanan bir 16. yüzyıl futbol maçı. Şehrin yüksek bölgelerinde bulunan teraslı bahçelerden ateşlenen havai fişekler.

  • NAPOLİ:

“Piedigrotta” – 6 ve 7 Eylül – Bir dizi renkli ve harikulade gösteriler – havai fişekler, ışıklandırılmış karnaval teknelerinin gösterileri, Napolitan Şarkı Yarışması.

  • PISA (PİZA):

“Gioco del Ponte” (Köprü Savaşı) Haziran Ayının ilk Pazar günü – Bir köprünün ele geçirilmesi için, ortaçağ atmosferi içerisinde gerçekleştirilen, ortaçağ gösterileri ve savaş taklitleri.

  • ROMA:

“Epifania” Piazza Navona’da – 6 Ocak. Onikinci gecenin arife gecesinde, Bernini’nin harikulade anıtsal çeşmelerinin bulunduğu ortamda, oyuncak, şeker ve diğer hediyelik eşyaların sergilendiği bir panayır kurulmaktadır. 24 Mart ; palmiye (hurma Ağacının) Papa tarafından kutsanması ile başlayan kutsal hafta boyunca bir çok kutlamalar yapılmaktadır. Paskalya’da (31 Mart ) Papa, tüm dünyayı kutsayarak özel ‘Urbis et Orbis”ini vermektedir.

“Festa de Noantri” – 16 – 24 Temmuz – Geleneksel halk dansları ve şarkıları, karnaval gösterileri ve havai fişekleri ile eski Roma’nın folklörü.

  • VENEDİK:

24 Nisan , San Marco (St. Mark) bayramı. “Il Redentore” (Günahdan Kurtulma Bayramı) Temmuzun üçüncü Pazar günü – Gondolların gösterileri ve 1575 yılı salgın hastalığının son bulması anısına yapılan kutlamarın yıldönümü. “Historical Regatta” Eylül Ayının ilk Pazar günü – Venedik Cumhuriyetinin bir gösterisini takiben iki adet kürekli gondol arasındaki geleneksel rekabet. “Venedik Karnavalı” Şubat Ayının ilk iki haftası (1 – 14 Şubat ) – Geleneksel kostümler ve maskeli kutlamalar. Sokaklarda ve meydanlarda eğlenceler. Müzik, pantomimciler, havai fişekler.

  • SIENA:

“Il Palio” (At Yarışı) 2 Temmuz ve 16 Ağustos – Eğersiz at yarışı ve gösterileridir.

 
 
 
 

İTALYA’ ya NASIL GİDİLİR ( + İTALYA ‘ da ULAŞIM )

 
 

→  Uçak ile ulaşım :

İtalya’ ya  tur seçenekli olmayan gezi planlayacak isek, hava yolu ulaşımı en uygunu olacaktır. Kara yolu (otobüs – gemi vs.) tarzı diğer tür ulaşımlarından burada detaylı söz etmeyeceğiz. Paris, Brüksel, Amsterdam, Londra gibi Avrupa’nın diğer büyük kentlerinden ya da ülke içerisinden ise tren, otobüs ve araba ile değişik kentlere ulaşabilirsiniz.

İtalya’ ya ulaşımda kullanılan bazı havaalanlarıBu alana tıklayın (pdf)

Ülkemizden İtalya uçuşları (tur harici) sıklıkla Roma ve Milano üzerinden yapılmaktadır.

* İstanbul / Roma / İstanbul  arası havada kalış süresi yaklaşık 2.5 saattir !

İtalya / kent merkezlerine İstanbul kalkış ve tarifeli seferlerle   bilinen hava yolu şirketleri (THY, Alitalia vs..) yanında, düşük maliyeti ile ; Pegasus hava yollarını seçebilirsiniz ( Roma-Fiumicino, Milan – Bergamo vede Roma Alitalia bağlantısı ile → Venedik, Floransa yakını alanlara uçabilirsiniz .. )(2018).

THY için ; İstanbul’dan direkt ; Venedik-Marco Polo,  Bologna-Guglielmo Marconi Havalimanı uçuşlarını alabilirsiniz.. THY Atatürk havalimanını, Pegasus ise Sabiha Gökçen uçuşlarını kullanmakta. Her iki şirkette Roma için;  Fiumicino’ya sefer düzenler.

**  Blu Express ,  İtalya ‘ da iç hatlarda , ROMA ‘ dan :  Torino ‘ ya..

**  EasyJet   ile    Roma’dan  :  Milano – Palermo – Venedik uçuşlarını yapabilirsiniz ! Yine  bu firma ile İtalya üzerinden Avrupa’ya uçabilirsiniz. Bir başka seçenekli havayolu şirketi WizzAirdir..

 

→ Tren ile Ulaşım :

Avrupa’nın diğer kentlerinden veya İtalyan şehirlerinden başka kente gitmek isteyenler için tren ile ulaşım en konforlu ve pratik çözümdür. Fakat tren ile seyahat her zaman ekonomik olmayabilir!. Hatta bazı zamanlar uçak ile ulaşımdan bile daha pahalı olabilir.. Tren ulaşımında bilgileri bu adresten alın..

 

++ Avrupa & İtalya demir yolu ulaşımı için tıklayın

* * İtalya ‘da  İNTER  Rail Kartları geçerlidir.AB üyesi olamayan ülkeler için (biz dahil) “EurailPass” geçerlidir. İtalya’da bir aylık süre içinde 3-4-5-8 seyahat günlük birinci / ikinci sınıf sınırsız demir yolu seyahati alınabilir.Detaylar için :

+ Link.1

+ Link.2

+ Link. 3 ( İtalya içi EuroRail)

+ Genel Bilgi Link’i

 

** Interrail’de ‘Bir Ülke Pass’ ve ‘Global Pass’ şeklinde iki tip bilet türü var. ‘Bir Ülke Pass’ biletiyle sadece bir ülke içinde dolaşabilirken, ‘Global Pass’ ile belirlediğiniz 5 farklı sürede 30 Avrupa ülkesinde seyahat edebilirsiniz.Global Pass uygulamasında : 10 günde 5 seyahat günü, 22 günde 10 seyahat günü, Kesintisiz 15 gün, Kesintisiz 22 gün, Kesintisiz bir ay seçenekleri var (2018).

** EurailPass ile belirli günler içerisinde trenle istediğiniz kadar seyahat edebiliyorsunuz. Esnek Pass biletleri ve 23 ülkeye kadar geçerli Eurail Global Pass biletleriyle Avrupa’nın farklı noktalarına kolayca, rahatça ve ekonomik bir şekilde seyahat edebiliyorsunuz. Dikkat!..Eurail Pass biletleri sadece Avrupa’da ikamet etmeyen kişiler için geçerlidir.Tek bilet sayesinde Avrupa’dan Rusya’ya kadar geniş bir bölgeye seyahat imkanı elde ediyor (Avrupa’nın tüm trenlerini kullanabiliyorsunuz. Eurail Pass Avrupa’da deniz yolculuklarında da indirimler sunuyor. İtalya ve Yunanistanı kapsayan Eurail Pass sahipleri Avrupa’nın iki güzel ülkesi arasında ücretsiz bir feribot yolculuğuna da sahip oluyor. İkinci sınıf bilet sahipleri sadece güverte yolculuğuna sahip olurken birinci sınıf bilet sahipleri rahat havayolu tarzı koltuklarda veya yataklı odalarda seyahat etme şansı yakalıyor. 4 yaşın altındaki çocuklar herhangi bir ekstra bilet olmadan doğal olarak ücretsiz seyahat ediyor, 4-11 yaş arasındaki çocuklarda ücretsiz seyahat ederken, her yetişkin bir tek pass ile yanına bu yaş aralığından 2 çocuk alabiliyor. 26 yaşa kadar + % 35 indirim..).

→ Bize (TR) uyacak kartlar :  Interrail ve Italy Rail Pass olacaktır. İster tüm Avrupa’da geçerli olan bileti alabilirsiniz isterseniz de sadece İtalya sınırlı olan bileti alabilirsiniz!..Bu bilgiyide bir köşede tutun..

Sanılanın aksine, Eurail (veya InterRail) ile ulaşımı düşünenler, sunulan bilet fiyatları bir bakış açısından size çok avantaj sağlamayabilir. Mesela, Roma – Floransa arası İtalyan bölgesel tren ile ulaşım ortalama 20 €’ya denk gelecektir. Eurail fiyatları ise 39 €’dan başlar!. Kısaca tüm Avrupa’yı kapsayan bir tren turuna çıkmayacaksanız, bu durumu göz önüne alın!.

 

İtalya’da Tren seyahatiWeb bilgi :

Rahatlığı nedeniyle İtalya ‘ da demiryolu ulaşımı, şehirler arası taşımacılıkta alternatif olabilir.Trenler normal, hızlı ( 250 km. / saat ) ve hızlandırılmış tren olarak hizmettedir.

İtalya’nın en büyük tren şirketidir. Hemen her rota için bir sefer bulmak mümkündür. Ancak bilet fiyatları bakımından çok avantajlı olduğu söylenemez!. İstasyon isimleri İtalyancadır. (Venedik → Venezia, Santa Lucia olarak geçer.)

Eğer birden fazla kişi için bilet satın alacaksanız bu trenler daha ucuzdur (Tek kişilik bilet  TrenItalia ile aynıdır!.)

Güzergahları çok fazla olmasa da, en uygun bilet ücretli şirkettir Tüm trenlerinde ücretsiz wi-fi ve yemek servisi vardır. Diğer şirketlere göre daha modern vagonlar kullanır. Genç nüfus, çoğunlukla bu şirketi tercih eder. İtalya dışına çıkmayı planlamıyorsanız, en uygun seçenek olduğunu söylenebilir.

İndirimler (trenlerde) : 4 yaş altı free, 4-12 yaş İndirimli..Hızlı tren için biletleri en az 1 ay öncesinden alın!.. Tükenme ihtimali çok fazladır..

Trenitalia (Ulusal İtalyan Demiryolu), yüksek hızlı Frecciargento ve Frecciarossa ile  konforu arttırılmış Frecciabianca trenler aracılığı ile ülke içerisindeki diğer büyük şehirlerden ulaşım imkanı sağlanmaktadır.

  •  Trenitalia, bilet fiyatlarında hava yolu şirketlerindekine benzer bir yöntem uyguluyor. Yani Frecciarossa trenlerinde 4, Frecciargento ile Frecciabianca modellerinde 2 sınıf bulunan firmanın biletleri, sefer tarihlerinden 120 gün önce satışa çıkıyor ve ne kadar erken alınırsa o kadar ucuz olabiliyor. NTV ise daha stil sahibi ve her şeyden önemlisi daha yeni araçlarla yolcularına üst düzey konfor sunmayı amaçlıyor.
  • Roma, Napoli, Milano, Venedik ve Floransa gibi popüler kentlere trenle seyahat etmek oldukça sık kullanılan bir ulaşım yöntemi. Bu nedenle bu şehirlere gitmek isteyenlerin bilet bulabilmek için online satış kanallarını kullanmaları bir zorunluluk haline geliyor. Venedik’ten Pompei, Sorrento, Amalfi ya da Floransa’dan Pisa, Siena, Lucca gibi şehirlere standart hızdaki trenlerle yolculuk yapacak gezginlerse ihtiyaçları olan biletleri garlarda bulunan gişelerden ve makinelerden rahatlıkla satın alabiliyor.
  • Hızlı tren biletlerinizi NTV ve Trenitalia resmi web sitelerinden alabileceğiniz gibi bu konuda farklı adresleri de tercih edebilirsiniz.
  • Popüler rotalar dendiğinde akla hemen Roma’dan Milano’ya uzanan hattın üzerindekiler geliyor.

 
 

İtalya Demir yolu Ağ Haritası

 

Ulaşım Süreleri

Ana tren garı Roma Termini’den  ortalama 20 € dan başlayan fiyatlarla bilet bulunur. Trenler 3.5 saat dolayında Venedik’e, 3 saat dolayında Milano’ya, 90 dakika içinde de Floransa’ya ulaşmakta.

 

++ İtalya ‘ da ana tren istasyonlarl için tıklayın

++ İtalya-Online Tren bilgileri

 

İtalya’da tren ulaşımında bunları da göz önünde tutun :

    • Milan – Floransa arasını araç ile 3 saat 20 dk. da alınırken, trenle yapmak sadece 1 saat 45 dk. ı almakta. Aynı şekilde, Milan – Napoli arasını 4 saat 15 dk. da, Venedik – Milan arasını da  2 saat 10 dk. da alabiliyorsunuz.
    • İtalya’da ki hızlı tren sistemine Frecce deniyor ve bu hatta yer alan bütün trenlerin isimleri Frecci ibaresi ile başlıyor. Hattın en hızlı treni ise Frecciarossas olarak geçiyor. Bu trenler saatte 300 km hıza kadar ulaşıyor.
    • Frecciarossa: Çok hızlıdır. Saatte 300 Km hıza kadar çıkabilir. Bununla birlikte ücreti de biraz pahalıdır. Bu trenlerle Venedik dışındaki bütün büyük İtalyan şehirlerine (Torino, Milano, Bologna, Rimini, Ancona, Floransa, Roma ve Napoli) gidebilirsiniz.
    • Frecciargento: Bu trenlerde hızlıdır fakat geleneksel hatlardan geçtiği için Frecciarossa kadar hızlı gidememektedir. Bu trenlerle Floransa, Bologna, Roma ve Napoli’ye gidebilirsiniz. Bununla birlikte Torino ve Milano’ya bu trenlerin bağlantısı yoktur.
    • Frecciabianca: Bu trenler geleneksel hatlarda çalışıyor. Bu nedenle hızları yüksek değildir. Sizleri İtalya’nın büyük ve orta büyüklükteki bütün şehirlerine ulaştırırlar.
    • Intercity: Bu trenler bizdeki tren sistemine benzer. Neredeyse İtalya’nın bütün şehirlerine bağlantısı vardır. Oldukça yavaştır. Bununla birlikte bilet fiyatları da oldukça uygundur.
    • Regionale: Bölgesel trenler bir bölgede veya iki komşu bölge arasında çalışırlar. İtalya’daki hemen hemen her küçük kasabaya götüreceklerdir. Bu, küçük yerlere ulaşmanın en yavaş ve en ucuz yoludur.
    • İtalya’da ; Cinque Terre, Trentino Alto Adige, Salento ve Perugia gibi yerlere uçakla ulaşabilme şansınız bulunmuyor. Karayolu da zaman kaybı olduğu için bu bölgelere ulaşmak için en iyi alternatif trenler oluyor.
    • Floransa-Pisa trenleri : Sadece bölgesel tren hatları üzerinden seferler düzenleniyor. Santa Maria Novellla’dan Pisa Centrale’ye standart hat üzerinden ulaşım için iki farklı seçenek mevcut. Bilet almak için rezervasyon yaptırmanın gerekmediği ve 8,40 €’luk sabit ücret uygulamasının geçerli olduğu bu seçeneklerden Regional Veloce 1, Regionale ise 1 saat 10 dakikada Pisa’ya varıyor. Her iki araç da Floransa’dan saat başı hareket ederken, kimi zaman yolculukları Centrale yerine kentin simgesi olan kuleye yakın konumdaki San Rossore’de noktalanıyor.
    • Floransa-Venedik trenleri : Bu rotada da hem Trenitalia hem de NTV yüksek hızlı trenleri aracılığyla seferler düzenliyor. Floransa’dan Venedik’e tren yolculuğu için Trenitalia’da biletler 19,90, NTV’de 24,90 Euro’dan başlayan fiyatlarla satışa çıkartılıyor. Kentte tren seferlerinin varış noktası konumunda iki gar bulunuyor. Santa Maria Novella ‘dan Mestre’ye yolculuk 1 saat 54 dakika, Santa Lucia’ya ise 2 saat 6 dakikada tamamlanıyor.Venedik Santa Lucia Tren Garı kent merkezine yakın bir noktada yer alıyor. Bu nedenle gezginler tarafından Mestre’ye göre daha fazla tercih edilen gardan turistik bölgelere geçiş otobüsler ve deniz hatlarında işleyen tekneler aracılığıyla sağlanıyor.
    • Venedik-Milano trenleri : Ülkenin önemli demir yolu ağı merkezlerinden birisi olan ve diğer Avrupa şehirlerine İtalya’dan düzenlenen seferlerin çıkış noktası konumundaki kente Venedik’ten ulaşım konusunda Trenitalia’nın hızlı trenlerini tercih edebilirsiniz. Ortalama 2 saat 13 dakikada tamamlanan ve Centrale’de sonlanan seferlerde bilet ücretleri kişi başı 19,90 €’dan başlıyor.Salerno’dan başlayıp, Torino’ya uzanan demir yolu hattının son kısmında yer alan Milano’nun merkez tren garından kent merkezine ulaşım ağırlıklı olarak otobüslerle sağlanıyor.
    • Roma-Floransa trenleri :   Yüksek hızlı tren seferleri Trenitalia ve NTV tarafından gerçekleştiriliyor. Ortalama 1 saat 32 dakika süren yolculuk için bilet fiyatları Trenitalia’da 20 €, NTV’de ise 15 €’dan başlıyor.
    • Roma-Venedik trenleri : Venedik büyük kanal’ın kıyısında yer alan Santa Lucia’ya giden seferler 3 saat 45 dakikada, kentin endüstriyel bölgesindeki Mestre’ye 3 saat 33 dakikada tamamlanıyor. Bu yolculuk için NTV konuklarına kişi başı yaklaşık 30 €’dan başlayan fiyatlarla bilet satışı yapıyor. Trenitalia’nın Roma – Venedik arası çalışan trenlerinde erken rezervasyon yaptırarak 20 €’ya bilet bulmak mümkün olabiliyor.
    • Roma-Milano trenleri : NTV’nin fiyatları 30 €’dan, Trenitalia bilet ücretleri ise  120 €’dan başlıyor. Yolculuk, Milano’nun kent sınırları içerisindeki 5 garın en büyüğü konumundaki Centrale’de son buluyor.

** Tren bilgilerinde, “gezipgordum.com” alıntıları mevcuttur!

 
 

İTALYA ‘ da Otobanlar (Highways)Web bilgi :

** ( Autostrada – Motorways ) / toplam ağ : 6400 km. // Hız limiti ( 81 mil = 130 km / h )

 

Otobanlar-Kod’lama :

              *****

              *****

 

Otoyol ve Güzergahları ( haritalar 2012 bilgisidir)

A – 1 Otoyolu – A – 3 Otoyolu – A – 4 Otoyolu – A – 6 Otoyolu – A – 7 Otoyolu – A – 10 Otoyolu – A – 11 Otoyolu – A – 13 Otoyolu – A – 14 Otoyolu – A – 16 Otoyolu – A – 21 Otoyolu – A – 22 Otoyolu – A – 24 Otoyolu – A – 27 Otoyolu – A – 30 Otoyolu

** italyada Araç kiralama : Link. 1  Link. 2

 
 
 

İTALYA Turlarında Bunlara Dikkat !

(2019 güncel bilgiler)

* Turlarda yaşanan olumsuzluklardan bir kısmı da size taahüt edilen turların program olarak süpriz değişimleridir.Bazen programda yer almamış , yol güzergahında bir alanda ( program dışı bir beldede ) kendinizi bulabilirsiniz,dikkat !

* Ekstra turlara dikkat (ücretlendirme) ; mesela Venedik-gondol turu örneği : Tur acentaları 4 dk.lık tura ülkemizde sıklıkla kişi başı en az 20-25 € talep etmekte..Gondollar 6 kişi üzerinden ücret alırlar.Yani Tur ile binildiğinde 6×20= en az 120 € bayılırsınız! 6 kişiye kadar pazarlık hariç bu hizmeti kendiniz (grup olarak) gondolcu ile anlaşarak 60 – 80 €’ ya halledebilirsiniz! .

Venedik için gondol turunun çok çok ucuz bir şey olmadığını bilin!. Turlar genellikle 6 kişi kapasiteli gondollar ile yapılıyor. Yani 2 kişi de binseniz 6 kişi ücreti vereceksiniz.Turlar genellikle birkaç çeşit.Gündüz tarifesine göre 40 dakikalık bir gezinti için 6 kişiye kadar  80 € talep edilmektedir (Ekstra + 20 dk için 40 € daha ödemek gerekmektedir).Gece tarifesine göreyse 40 dakika için 100 €, 20 dakika için 50 € talep edilmektedir. Birde gondolcu şarkı söyler ve bunuda isterseniz bunun bedelinide vereceksiniz…Binmeden önce her şeyi konuşun!..

* Turların müşteri sayısı az kalınca bir kısmı sizi / sayıca azınlıkta kalanını; kendilerinin başka bir tur grubuna yada farklı bir turun grubuna tabir olarak yamamaktadırlar! Bu örnek geçmişte sıklıkla yapılmakta idi!..Buda sayıca azınlıktaki grup için zaman kaybı – gün kaybı demektir.İki grup birbirinden farklı uzaklıktaki otellerinden tek bir otobüsle alınmakta ve yolda zaman geçmekte aktivite böyle başlamaktadır.Buda zamanınızın çalınmasıdır!..Son dönemlerde şikayetler ile azalmış olabilir?..

* İtalya ‘ da sizi bekleyen ve tur boyunca birlikte olacağınız otobüsler temiz’cedir. Kaptanları da titiz.Otobüs içinde yemek,atıştırma gibi faaliyetlere genelde sıcak bakmıyorlar ! Bu arada kaptanın iki yolculuk arasında 9 saat tam dinlenmesi yasal hakkı.Ve 12 saat (molalı) direksiyon başında..Artık matematiksel hesaplar size kalıyor !

* İtalya’da her alana (kent , şehir, kasaba, vs.) girişlerde “ayak bastı” ücreti alınır ( Check Point ).Bunu bölgeye girişlerde tur rehberleri gişelerden ödeyerek yapmaktadır (bizden çıkan yok !)..Bu işlem yer yer 20 – 30 dk. demektir.Lavabo vs. ihtiyaçları için en azından uygun bir zamanlama, değerlendirin..

* Oteller ve kent merkezlerine olan ulaşım imkanları  ;  Roma bir nebze de,  özellikle:

    • Venedik’te  genelde “turların otelleri”  adada, yani merkezi konumda değiller. Mestre bölgesi adanın karşı tarafındadır.Buradan adaya tren yada mahalli otobüs bulunabilir( bir kaç ero ) . Ancak daha uzakta yer alan otellere ( Treviso bölgesi gibi, adaya 30-40 km. uzakta olmakta).. Bu nedenle merkeze olan  ulaşıma dikkat ! sıkıntı yaşayabilirsiniz..
    • Floransa’da da merkezde olmayan otellerde (mesela Montecatini-Terme’de) şehir merkezine ulaşım sıkıntısını göz önüne alın. Burası 35 – 40 km. lik mesafededir.Güzel bir bölgedir, ama uzaktır.Yemek için merkeze yani Floransa’ya inmeye gerek yoktur.Tren veya otobüs ile 50 -60 dk. da ulaşımı saat 22_20 ye kadar 3-5 ero / kişi başı ile sağlayabilirsiniz..
    • Gelelim otellerin yıldız’larına…Abartılı algılamayın, sanki gökten kayan yıldızlar bir yolunu bulmuş bir otele konmuş misali..Ülkemiz yıldızları ile karşılaştırmayın!..Biz daha iyiyiz.. Sakın oteller için yıldız aramayın.En önemlisi merkeze olan uzaklığını ve ulaşımını öncelikte tutun.Zaten yorgun olarak geldiğimiz bu otellerde yalnızca baygın şekilde uyumaktayız !

 
 
 

İTALYA Vizesi (2020) :

İtalya Devleti’ne seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus(Bordo) Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden üçüncü ülke vatandaşları italya’ya giriş yapmak için İtalya Konsolosluğu’na İtalya vizesi başvurusunda bulunmak zorundadırlar. Pasaportunda herhangi bir Schengen ülkesine ait geçerli İtalya vizesi bulunan kişiler bu vize ile İtalya seyahatlerini gerçekleştirebilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah- Kırmızı) pasaport hamili vatandaşları kısa süreli yani 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatleri için İtalya Konsolosluğu vize işlemlerine tabi tutulmazlar.

İtalya Konsolosluğu tarafından öngörülen yönetmeliğe göre vize talebinde bulunan kişiler, yurt dışında ya da ikamet ettikleri yerin sorumlusu konumundaki İtalya Konsolosluğu’na diplomatik bağ ile bağlı kurumlara başvurmalıdır. İtalya Konsolosluğu kişilerin vize başvurusunda bulunduğu tarih itibarıyla son 6 aydır düzenli olarak yaşadığı veya çalıştığı yeri ikamet adresi olarak kabul etmektedir. Bununla birlikte bu bilginin güncelliği İtalya Konsolosluklarından teyit edilmesi tavsiye olunur.

İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde (Atatürk Bulvarı, 118 Kavaklıdere Tel. : +90 312 4574200, E_post. : ambasciata.ankara@esteri.it ) vize talebinde bulunmak isteyen ve Büyükelçiliğin konsolosluk sorumluluk bölgesinde (Ankara, Bolu, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir, Kırıkkale, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Tunceli, Mardin, Bingöl, Batman, Muş, Bitlis, Siirt, Şırnak, Ağrı, Hakkari, Van) ikamet eden Türk ve Yabancı vatandaşlar, önceden randevu almaksızın, VFS Global  (telefon: +90 212 373 58 28), şirketinin sunduğu hizmetlerden faydalanabilir ve bilgi edinebilir. VFS GLOBAL, vize taleplerini kabul etmekle yetkilendirilmiş özel bir şirkettir. Vize taleplerinin değerlendirilmesi ve karara bağlanması Büyükelçiliğinin yetkisindedir.

Bunun yanı sıra kullanıcılar, sadece online rezervasyon servisi ile randevu alarak Büyükelçiliğinin Vize Bölümüne doğrudan vize başvurusunda  bulunabilirler.

İtalya vizesi başvurusunda bulunacak kişiler başvurularını İtalya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş kurumlar ya da Vize Başvuru Merkezleri ile Turizm/Seyahat Acenteleri aracılığı ile de yapabilmektedirler.

İtalya Konsolosluğuna vize için yapacağınız başvuru seyahat tarihinizin başlangıcından en az 15 gün, en fazla üç ay önce olmalıdır. İtalya Konsolosluğu vize başvuru işlemlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi halinde vize işlemleri 5 ila 7 iş günü içerisinde sonuçlanabilmektedir. Bununla birlikte İtalya ekspres vize başvuruları 48 saat içinde sonuçlanabilmektedir. Ancak İtalya ekspres vize başvurularında dikkate alınması gereken husus başvuru sahibinin daha önceden en az bir Schengen vizesi almış olmasıdır. Daha önce hiç Schengen vizesi almamış olan kişiler İtalya Ekspres vize başvurusu yapamamaktadırlar.

Ankarada-Büyükelçilik, İstanbul’da-Başkonsolosluk (Tomtom Kaptan sokak no:5 Boğazkesen caddesi, Tophane, Beyoğlu 34433 – Tel: 00902122431024 / 00902122431025 – Faks: 00902122525879), İzmir-Konsolosluk, Antalya-Bursa-İskenderun ve Nevşehir’de Fahri Konsolosluk birimlerine müracaat gerekir.

** İstanbul Başkonsolosluk’ta : Amasya, Artvin, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Çorum, Edirne, Erzurum, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Ardahan, Bayburt, Kars, Kırklareli, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Trabzon, Tokat, Tekirdağ, Yalova illerine ait vize işlemleri yapılır!

+ Vize ücreti (2020) : İtalya Vize ücretleri Seyahat edecek kişinin yaş durumuna göre değişmektedir. 0-5 / 5-12 / 12-65 / ve 65 yaş üstü olarak harç bedelleri hesaplanmaktadır..

 
 
 
 
 

İTALYA GEZİLECEK YERLER

 
 
 

– İtalya ana klasöre dön –

 

ANA Sayfa’ ya dön –

 
 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir