Zaman Akıp Gidiyor, Sen Niye Duruyorsun?

 

“Dünya bir kitaptır ve seyahat etmeyenler, onun sadece bir sayfasını okurlar ”

Aurelius Augustinius ( MS 354-430, filozof & düşünür ) –

 
 

Selam Gezi Dostları.. 

Ünlü bir filozof ‘ un özdeyişi ile tanışmaya başlayalım.. Dünya denen kitabı okuyarak yeni dünyalar tanımak, gezip görmek, seyahat etmek ;

İyi de, neden seyahat eder bu insanoğlu?

İnsanın yaşamındaki temel ihtiyaçlarından birisi de “Bilgi Sahibi” olmaktır. Bazıları yaşayarak, bazıları okuyarak, bazıları da gezerek öğrenir. Yaşayarak öğrenebileceğimiz bilgiler genelde sınırlı kalacaktır. İnsanoğlu sıklıkla okuduklarının çoğunu akıllarında tutamaz iken, gördüklerini hafızalarında tutarlar. Sosyoekonomik imkanlarınız ile yapacağınız seyahatler farklı kültürlerin, farklı yaşam biçimlerinin, farklı tad ve renklerin keşfi ile sonuçlanacaktır. Bu nedenle seyahatlerinizi biraz kafa dinlemek, kaçmak için değil “keşfetmek” için planlayın.

Çoğumuzun yaşantısındaki bildik bir örnektir..

Öğrencilik yıllarımız..Bir meslek yolunda ilk adımlarımız, önümüze sunulan sınavlar, eğitimdeki yaşanmış zorluklar, finaller, tez’ ler. Velasıl köprüler ve altından geçen sular..Diploma sonrası iş aramalar, yoğun tempolu iş başvuruları..Ve bir iş’ e ilk adım..Bitti mi?, yok..Hele işime alışayım, başarılı olayım.. dur şu projeyi de bi el atayım..Patron ile uğraşmalar, elemanların ek dertleri.. Araya da giren ailevi beklentiler..”Artık çocuğu da baş göz etsekler”…. Ehh tam yoluna koyduk derken bakmışsın evlenmişsin..ardından çocuk sahibi olmalar..Düze çıktık artık ile, birde akabinde araba ve ev alma girişimleri..Alınan krediler, borçlar..”Zaman ne çabuk geçti anlamadım bile” derken birde çocuğun okul – eğitim masrafları..
Kısaca yıllardır kafanda planladıklarını ötelemeler..Dur hele az kaldı daha sonra gezerim, tatil yaparımlar ile ;
Oldu mu yaş 40 -50..

Vakit varken paranın olmadığı, paran varken de vaktin olmadığı, daha sonrası ise ikisinin aynı anda olduğu dönemde ise enerji ve tadının bulunmadığı gerçeği ile geride bıraktığın, ötelediğin onca yıllar..Ne yazık ki bu da hayatın bir cilvesi olarak çıkar insanın karşısına..Acıdır ama farkına varılınca da koyar o an insanoğluna..
 

Velhasıl kelam gezip görmek ; insan hayatında güzel bir motivasyon kaynağı ve yaşam enerjisi olsa da, günümüzde gittikçe artan zorlayıcı ekonomik koşullar ile gezip görmek gittikçe zorlaşır olmuştur. Özellikle 2020′ li yıllardan sonra hele hele son günlerde daha ağırlaşan sosyoekonmik çöküntüler, alım gücünün büyük kaybı ve günümüzde ise para birimimizin 25-30 katına ulaşan döviz kurları..Zaman akıp gitse de maalesef pek çok kişi için geziler (özellikle yurt dışı) artık hayal oluyor! (ancak yine de morali bozmayalım !”keser döner sap döner gün gelir hesap döner” özdeyişi ile de bizler umudu yetirmeyelim)..

 

Evet sevgili konuklar.. İmkanlarım el verdiğince eskisi kadar gezemiyorsam da, bugüne kadar tüm gördüklerimi sizler ile paylaşıyorum..

Dünya büyük olduğu kadar da küçük..Bu küçük dünyada gönlü bol ve geniş geziler özellikle de ekonomik, bütçe dostu geziler sizlerin olsun diyerek başlayalım..

Şu an için (2023 ağustos)  yaklaşık yirmi yıllık süreçte; gerek Avrupa kentleri, gerek ise kıtalararası ülke (US) dahil olmak üzere ;  Toplamda 14 ülke ve 30′ un üzerinde gezi alanlarını kapsayan  gezi notlarım  ile karşınızdayım.

* Hemen bir hatırlatma yapalım; Gezilerin yayınlama tarihi ile gezi tarihleri ayni zaman diliminde değildir! Gezi tarihinden aylar sonra yazılmış yazılarımız ve ilgili destinasyona ait yeni güncellemelerimiz vardır.

Destinasyonlardaki kent “gezi tarihleri” geçmişte kalsa bile, zaman elverdiği sürece birçok gerekli bilgiler 3-4 yılda bir güncellenmektedir!

Rehberi zevk ile takibe, rehberin  menüsünden dilediğiniz ülke/kent’i seçerek başlayın..

Umarım gezilerinizde bir nebze de olsa katkım olacaktır..

Sağlıklı ve sorunsuz geziler sizlerin olsun.. Sağlık ve huzur ile kalın.

Dr. Kaya ÇULHA

(Doktorun Gezi Rehberi – Editör) – Ocak 2024

 

ANA Sayfa’ ya dön –

 
kırmızıcizgi2
 

Beni İzleyin !..

insss
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir